Havenbedrijf Rotterdam in zee met vier start-ups

978

ROTTERDAM Virtual reality, augmented reality, een digitale marktplaats voor de binnenvaart en het terugwinnen van fosfor en stikstof uit urine. Het zijn de vier start-ups van PortXL waarmee het Havenbedrijf Rotterdam in zee gaat. Dat maakte CFO Paul Smits van het Havenbedrijf onlangs bekend tijdens de ‘Shakedown’ van het project.

Het Havenbedrijf richtte het project PortXL in 2015 op. PortXL scout wereldwijd naar start-ups in de sectoren transport en logistiek, energie, chemie en raffinage en maritiem. Na de Selection Days werkten tien start-ups drie maanden om hun innovaties naar het volgende niveau te tillen. Tijdens Shakedown presenteerden ze hun vooruitgang. Negen van hen kregen een contract met organisaties als Van Oord, Vopak, Boskalis, Alliander en Stena Line.

In de haven
Het Havenbedrijf Rotterdam keek bij de selectie van de startups ook naar de inzetbaarheid van de innovaties in de eigen haven. Zo kan met de door Parable ontwikkelde virtual reality-oplossing de Industriële Brandbestrijdings Pool (IBP) in de Rotterdamse haven vaker en efficiënter trainen.

De augmented reality-brillen van FEO AR zijn als het ware een extra paar hersens en ogen voor de technici aan boord van schepen. Deskundigen kunnen zo op afstand meekijken bij storingen aan boord van bijvoorbeeld de meetvaartuigen van het Havenbedrijf.

Liquid Gold ontwikkelde met de ECoFlo een technologie waarmee fosfor en stikstof teruggewonnen kan worden uit urine. Per urinoir wordt ook nog eens tussen de 80.000 en 150.000 water per jaar bespaard. De opbrengsten die hiermee gegenereerd worden, kunnen volgens het Havenbedrijf mogelijk bijdragen aan kostenverlaging voor schepen die Rotterdam bezoeken en daarmee aan een betere concurrentiepositie van de Rotterdamse haven.

4Shipping is een bevrachtingsapp voor de binnenvaart. Verladers publiceren hun vrachtaanbod op 4Shipping voor de schippers die op zoek zijn naar lading. Schippers die beschikbaar zijn, kunnen dan bieden op ladingen. Dit gebeurt volledig automatisch en hierdoor gaat volgens de makers geen tijd en geld meer verloren aan de organisatie van transport. Het Havenbedrijf verwacht dat de app de concurrentiepositie van de binnenvaart kan verbeteren.

Samenwerking
Het Havenbedrijf Rotterdam werkt in PortXL al lange tijd samen met Van Oord, Vopak, Boskalis EY, Uniper, Rabobank, Rotterdam Port Fund, InnovationQuarter en Erasmus Centre for Entrepreneurship. Tijdens de Shakedown-bijeenkomst kwamen daar Rotterdam The Hague Airport, de Gemeente Rotterdam en Thales als nieuwe partners bij.