Havenbedrijf R’dam helpt met ontwikkelen Braziliaanse haven

504

Het Havenbedrijf Rotterdam en TPK (Terminal Presidente Kennedy) Logistica in het Braziliaanse Vitória hebben deze week een joint venture overeenkomst getekend om Porto Central, een nieuwe haven in Brazilië, te ontwikkelen. TPK Logistica is eigendom van een groep Braziliaanse ondernemers die reeds veel ervaring hebben opgedaan in de mijnbouw-, bouw- en offshore- sectoren.

De ‘greenfield’ haven wordt aangelegd in het uiterste zuiden van de deelstaat Espirito Santo in het industriële hart van Brazilië. Het wordt een industriële diepzeehaven voor de overslag van olie, gas, droge bulk, containers en stukgoed.

Havenbedrijf Rotterdam helpt met ontwikkelen Braziliaanse havenExpertise inzetten
Tevens gaat de haven fungeren als steunpunt voor de sterk groeiende offshore sector. De komende periode wordt gebruikt om de reeds bestaande marktinteresse te concretiseren en om de benodigde vergunningen te verkrijgen. Daarbij bestaat de rol van het Havenbedrijf voornamelijk uit de inzet van zijn brede expertise en kennis op het gebied van havenontwikkeling. Een investeringsbesluit wordt pas in een later stadium genomen .

Brazilië
Tussen Brazilië en Rotterdam worden jaarlijks circa 30 miljoen ton goederen vervoerd met ijzererts traditioneel als verreweg de belangrijkste goederensoort. Daarmee is Rotterdam de belangrijkste Europese haven van Brazilië. Andere Braziliaanse goederen die veel in Nederland arriveren zijn olieproducten, chemische basisproducten en fruitsappen. Vlees, fruit en auto-onderdelen doen het goed als gecontaineriseerde lading. Brazilië behoort tot een van de BRIC landen. Met zijn natuurlijke rijkdommen en verouderde haveninfrastructuur biedt het land veel potentie voor havenontwikkeling.

Sinds 2010
Het Havenbedrijf is sinds 2010 actief in Brazilië. Toen adviseerde het de Braziliaanse overheid over een strategische studie  naar de hervorming van de Braziliaanse havensector; in totaal 34 publieke havens langs  een 8.000 kilometer lange kustlijn. Het Havenbedrijf beschikt sinds 2012 over een eigen kantoor in São Paulo maar zal de joint venture in Vitória ook vanuit Rotterdam intensief blijven ondersteunen. Op dit moment werken vier medewerkers van het Havenbedrijf in Brazilië. (Bron: Havenbedrijf Rotterdam)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief