Havenbedrijf neemt deel in convenant groene waterstof

886
Volgens president-directeur Allard Castelein van het Havenbedrijf Rotterdam is groene waterstof als grondstof en brandstof essentieel om de economie te verduurzamen. (Foto Havenbedrijf Rotterdam)

ROTTERDAM Het Havenbedrijf Rotterdam is als één van de 28 partijen toegetreden tot het groene waterstofconvenant ‘Energy Island’ Goeree-Overflakkee. Deze proeftuin draait om het opwekken van waterstof via elektrolyse met duurzame bronnen.

Bij de eventuele opschaling en synergie met industriële ontwikkelingen speelt de Rotterdamse haven een belangrijke rol. ‘Groene waterstof is als grondstof en brandstof essentieel om onze economie te verduurzamen’, aldus Allard Castelein, president-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam.

Energiedrager
Waterstof zou de missing link kunnen zijn om de keten van duurzame energie te laten werken. Als het hard waait of de zon fel schijnt, wordt er via zonnepanelen en windmolens veel duurzame energie opgewekt. Die energie is echter niet allemaal meteen nodig. Dankzij elektrolyse of thermolyse kan de energie opgeslagen worden in waterstof, zodat het op een later tijdstip weer ingezet kan worden als energie. Waterstof is dus geen energiebron, maar een energiedrager.

Waterstofpijplijn
Goeree-Overflakkee is door de provincie Zuid-Holland aangemerkt als proeftuin voor duurzame innovaties in de energietransitie. Denk aan grootschalige zonneparken op land, maar ook aan innovatieve groene waterstofprojecten. Zo komt er een conversiepark in Middelharnis, wordt er een lokale waterstofpijplijn gerealiseerd en zijn er experimenten met onder andere de omzetting naar ‘groen’ ammoniak.