Gent verzorgt bemanning twee aan ketting gelegde schepen

450

In de haven van Gent liggen twee schepen aan de ketting. Het Havenbedrijf Gent staat de bemanning van beide schepen bij zodat ze de nodige voorraad voedsel en water zouden hebben.

Op bevel van de Belgische Scheepvaartcontrole van de Federale overheidsdienst Mobiliteit (Port State Control) werd er op beide schepen beslag gelegd. De schepen zijn niet zeewaardig. De ‘Major’ vertoont scheuren en breuken aan de spanten. De ‘Aversa’ is onderhevig aan roest en lekt ter hoogte van de ballasttanks.

Water en voedsel

Het schip Major is op 15 januari 2014 de haven van Gent binnengekomen om 500 ton pluimgierst te lossen. Op 28 januari werd er beslag op Havenbedrijf Gent verzorgt bemanning aan ketting gelegde schepengelegd. De Aversa kwam op 18 maart 2014 de haven binnen om 2.600 ton lijnzaad te leveren. Een dag later werd er beslag op gelegd.

Beide schepen zijn nog steeds bemand (elf bemanningsleden op de Major en negen op de Aversa). Het Havenbedrijf onderneemt de nodige acties om de hoofdzakelijk Oekraïense bemanningsleden op een humane wijze bij te staan. In samenspraak met het Gentse OCMW werd er voedsel voorzien. Het Havenbedrijf leverde aan beide schepen water. Met de dieselvoorraad kunnen de schepen nog een maand verder. Het Havenbedrijf Gent en het zeemanshuis Stella Maris gaan regelmatig aan boord om de zaak op te volgen en de bemanning te spreken.

Overleg

Het Havenbedrijf hoopt op een spoedige herstelling van de schepen en een snelle terugkeer van de bemanning. Het overlegt hiervoor verder met de scheepsagenten, beide kapiteins, de International Transport Federation en de Oekraïense ambassade. Het Havenbedrijf Gent heeft een jarenlange traditie om steeds de nodige partners te consulteren in het belang van het welzijn van de bemanning. (Bron: Haven Gent)

Bekijk alle foto’s in het oranjealbum

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief