Havenbedrijf Antwerpen lanceert security game

791

Het Havenbedrijf Antwerpen heeft een serious game gelanceerd waarmee het havengebruikers op een innovatieve manier wil aanleren hoe ze hun steentje kunnen bijdragen tot het verhogen van de beveiliging en veiligheid in de haven. Tijdens de game worden de gebruikers spelenderwijs geconfronteerd met verschillende situaties die een mogelijke bedreiging vormen. Het gaat bijvoorbeeld om personen die zich verdacht gedragen in de buurt van haveninstallaties of attributen die opduiken op plaatsen waar ze niet thuis horen.

Havenbedrijf Antwerpen lanceert security game Het spel speelt zich af in een virtuele, industriële omgeving waarin 30 situaties op 6 levels zijn gecreëerd. Zo zijn er spelniveaus rond bewustzijn,  veiligheid en evacuatie. Elk van de situaties vereist een specifieke reactie van de speler. Na het uitspelen van een level krijgt de speler een beschrijving van de reden waarom hij of zij die specifieke acties moest nemen.

Uitgangspunten van het spel zijn onder meer ervoor zorgen dat criminelen moeilijker in hun opzet slagen en het verhogen van de mogelijkheden om bewijsmateriaal te verzamelen om zodoende de pakkans te vergroten. ‘Met het Serious Game spelen we maximaal in op deze uitdagingen’, zegt Eddy Bruyninckx, gedelegeerd bestuurder van het Havenbedrijf. ‘We maken onze werknemers en havengebruikers attent op potentieel onveilige situaties en leggen hen uit welke acties ze dan moeten ondernemen. Op die manier kunnen de veiligheidsdiensten sneller ter plaatse zijn wat hen dan weer toelaat om korter op de bal te spelen.’

Aan de slag
Om het spel maximaal toegankelijk te maken voor alle havengebruikers, werd het in het Nederlands en het Engels ontwikkeld. Daarnaast werd ook een versie voor mobiele applicaties voorzien. Het spel is te downloaden via de website van het Havenbedrijf en is vanaf 22 maart beschikbaar via de iTunes App Store van Apple.