Haven van Gent slaat 4% minder over

861

De haven van Gent heeft in het tweede kwartaal met 12,4 miljoen ton ruim 4% minder goederen overgeslagen in vergelijk met vorig jaar. De daling heeft volgens Gent vooral te maken met de economische crisis.

Haven van Gent slaat 4% minder overMet een totaal goederenverkeer via zeevaart en binnenvaart van 12,4 miljoen ton noteerde Gent 550.000 ton minder dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. Het tweede kwartaal van dit jaar eindigde wel met een grotere goederenoverslag dan het eerste kwartaal (+ 800.000 ton).

In de maanden april, mei en juni van 2013 kent de goederenoverslag via zeevaart met een totaal van 6,4 miljoen ton een daling van 6,9% (in vergelijking met dezelfde periode in 2012). De binnenvaart klokt af op bijna 6 miljoen ton goederenoverslag, dit is een daling van 1,3%.

Economische crisis
Voor de eerste zes maanden komt het totale goederenverkeer op 24 miljoen ton, 4% of 1 miljoen ton minder dan in dezelfde periode van 2012. De overslag via zeevaart kent een daling van 5,4%. De binnenvaart registreert over de eerste zes maanden een daling van 2,3%.

De daling van de goederenoverslag via zeevaart manifesteert zich bij quasi alle goederensoorten behalve bij de ruwe mineralen en de meststoffen. Bij de overslag via binnenvaart is voor de daling een gelijkaardig beeld te zien, enkel de meststoffen en de voedingsproducten kennen een stijging. De staking van de binnenschippers in april was duidelijk voelbaar in de goederenoverslag via binnenvaart.

In de opdeling volgens cargotype kan bij de overslag via zeevaart enkel een stijging (met 13%) genoteerd worden voor roll-on/roll-off.

Meer nieuws over havens:
CBRB wil snel Barge Service Center in haven Rotterdam
Havenbedrijf Antwerpen richt spooroperator Antwerp Railport op
Katoen Natie haalt bakzeil in conflict Antwerpse tonnenmaatverplichtingen
Binnenvaart mag LNG bunkeren in Rotterdam
Orange Blue Terminal Eemshaven open

twitter