Haven van Den Helder zorgt voor Bertus de zeehond

564

In de stroom van de haven worden wel eens zeehondjes gesignaleerd en ook verdwaalt er wel eens een richting binnenhaven. Op zich al bijzonder maar een zeehond die dagelijks aan de rand van de visserijhaven een kijkje komt nemen is toch wel uitzonderlijk. Helemaal wanneer het een kegelrob is, die zeldzamer is dan de gewone zeehond.

Een aantal jaren geleden kwam hij voorzichtig een kijkje nemen. Na eerst tussen de grote offshore en marineschepen te hebben gezwommen keek hij vanaf het midden van de stroom Haven van Den Helder zorgt voor Bertus de zeehondnieuwsgierig naar het lossen van de vissersschepen; af en toe wierp men een visje in zijn richting. Steeds vaker en steeds dichter op de kade liet de rob zich zien en op een goed moment kreeg hij een naam: Bertus.

Aparte bak
Bertus is het troetelkind van de medewerkers bij de visafslag en een dagelijkse attractie van bezoekers. Ook medewerkers van Port of Den Helder houden ‘m in de gaten. Bij het sorteren van de vis wordt een aparte bak voor Bertus gevuld, zodat hij de hele week kan worden gevoerd. Soms komt een kleiner robje met Bertus mee naar de haven, maar die durft nog niet echt dichtbij te komen.

Kegelrob
De kegelrob of grijze zeehond heeft een rechte snuit, waarbij de neusgaten van elkaar gescheiden zijn en is ook een stuk groter dan de gewone zeehond. De mannetjes zijn donkergrijs, de vrouwtjes licht grijs van kleur. Aangezien Bertus donker is, neemt men aan dat hij inderdaad en mannetje is en kan hij tussen de 1.95 en 3.30 meter lang worden en weegt dan tussen de 170 en 330 kilo. Hij is dol op zalm, kabeljauw, schelvis en platvissen en kan 5,7 kilo vis per dag eten, maar kan ook dagenlang zonder voedsel. (Bron: Haven Den Helder)