Haven Rotterdam gaat logistiek samenwerken met Noord-Limburg

927

ROTTERDAM – Havenbedrijf Rotterdam en SMART Logistics Centre Venlo willen gezamenlijk de kwaliteit van de logistieke corridor Rotterdam – Noord-Limburg, en verder het Europese achterland in, optimaliseren en zo het investeringsklimaat voor ondernemers in beide regio’s versterken.

Venlo wil haven uitbreidenHavenbedrijf Rotterdam en SMART LCV gaan gezamenlijke onder meer gezamenlijk inzetten voor voldoende spoorcapaciteit voor de regio Noord-Limburg tijdens de bouw van het derde spoor Betuweroute, de ontwikkeling van de regio Noord-Limburg als draaipunt voor koelcontainers met geconditioneerde lading  en de verbetering van de koppeling van maritieme en continentale goederenstromen.

Betere keten

Gezien de verwachte groei van het goederenvervoer tussen de zeehavens en het achterland is het volgens beide partijen in ieders belang dat de logistieke keten tussen haven Rotterdam en de regio Noord-Limburg wordt verbeterd. De regio Noord-Limburg heeft in 2014 SMART LCV gelanceerd. In SMART LCV werkt het logistieke bedrijfsleven van Noord-Limburg samen met overheden en kennisinstellingen aan versterking van de positie van logistieke ‘hotspot’ Venlo-Venray.

300.000 teu

Er worden jaarlijks ongeveer 300.000 containers (teu, eenheden van 20 voet) tussen de regio’s vervoerd.  Deze gaan  via wekelijks 35 trein- en binnenvaartdiensten  van/ naar TCT Venlo (trein en binnenvaart) en BCTN Wanssum (binnenvaart). De wekelijks 25 treindiensten  vervoeren de helft van het totaal. De containers wordt in/uitgepakt voor opslag in Venlo en verdere distributie over Europa. Ook worden containers onuitgepakt  per vrachtwagen doorgereden naar  bestemmingen in vooral Noordrijn-Westfalen.

Intentieverklaring

Deze intentie is vastgelegd in een verklaring die donderdagmiddag 12 maart ondertekend is door René van der Plas, directeur Spoor Havenbedrijf Rotterdam, René Richters, voorzitter van SMART LCV en Twan Beurskens, gedeputeerde voor Economie en Grondbedrijf van de provincie Limburg. Bij de ondertekening in De  Maaspoort in Venlo was ook minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu aanwezig.

De intentieverklaring past in de achterlandstrategie van Havenbedrijf Rotterdam om met partners in het achterland de Europese multimodale ketens verder te ontwikkelen. (Bron: Haven Rotterdam)

Meer nieuws over Limburg:
Buitenring Parkstad Limburg mag worden aangelegd
Vijf nieuwe truckstops Limburg
Heel Limburg blij met komst logistiek event naar Venlo
Logistiek Noord-Limburg lanceert actieprogramma

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief