Haven Gent slaat zes procent minder over in derde kwartaal

529

De Gentse haven boekte voor het derde kwartaal van 2013 een totale goederenoverslag van 12 miljoen ton wat 6% minder is dan voor het derde kwartaal van 2012. Dit brengt de goederenoverslag na 9 maanden op 36 miljoen ton: een daling van 4,5%.

De 12 miljoen ton in het derde kwartaal omvat zowel de overslag via zeevaart als via binnenvaart. De goederenoverslag via zeevaart Haven Gent slaat 6% minder over in derde kwartaalbedroeg 6,6 miljoen ton of 3,7 % minder dan in het derde kwartaal van 2012. De goederenoverslag via de binnenvaart komt neer op 5,4 miljoen ton of 8,5% minder.

Soorten goederen
In het derde kwartaal kende de overslag van meststoffen, producten van de metaalindustrie, voeding en vaste minerale brandstoffen via zeevaart een groei. Bij de chemische producten wordt een sterke terugval genoteerd.

Voor de overslag via binnenvaart kenden de landbouwproducten een sterke daling net zoals de vaste minerale brandstoffen en petroleumproducten. Voedingsproducten, producten van de metaalindustrie, ruwe mineralen en bouwmaterialen behoorden tot de stijgers.

Overslag zeevaart in de lift
In de eerste drie kwartalen van 2013 realiseerde de haven van Gent een totale overslag van 36 miljoen ton. Dit is 1,7 miljoen ton of 4,5% minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Voor deze eerste 9 maanden kon 19,1 miljoen ton goederenoverslag via zeevaart worden genoteerd. Dit is weliswaar een daling van 4,7% tegenover 2012, maar sedert begin 2013 neemt de overslag via zeevaart 3 kwartalen na elkaar toe. Met een stijging van 10% lijkt het erop dat de overslag via zeevaart zich herneemt. Het goederenverkeer via binnenvaart klokt in de eerste negen maanden af op 16,9 miljoen ton, dat is een daling van 4,3%.

Voor de eerste 9 maanden is een toename van de overslag van roll-on/roll-off via zeevaart op te merken (+13%). De overslag van tonnage in containers via zeevaart stijgt eveneens (+18,5%). De overslag van containers via binnenvaart is in deze periode verdubbeld tot 240.000 ton, met een kleiner aantal containers.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter