Havenbedrijf Gent haalt oude loodsboot Stern uit de vaart

584

GENT – Het Havenbedrijf van Gent heeft de oude loodsboot Stern uit de vaart gehaald. Na een grondige inspectie blijkt het schip niet langer zeewaardig te zijn. Dinsdag 28 oktober wordt het naar recyclingbedrijf Galloo gesleept om gerecycled te worden.

Haven Gent haalt oude loodsboot Stern uit de vaartHet Havenbedrijf Gent nam zich voor dit schip te laten renoveren en een nieuwe bestemming te geven. ‘Recent werd bij de inspectie van het schip helaas vastgesteld dat de geklonken stalen romp zo dun was geworden dat hij water doorlaat. Het schip herstellen is daarom technisch niet meer mogelijk. Na wikken en wegen heeft het Havenbedrijf beslist om het schip uit het dok te halen en te laten recyclen.’

Loodsboot 5

De Stern werd in 1950 als Loodsboot 5 gebouwd op de Oostende scheepswerf Béliard Crighton. Dit schip lag eerst op de Westerschelde of op de Noordzee. Het diende als verblijfplaats voor loodsen in afwachting van of na hun beloodsing. Sinds enkele decennia lag de Loodsboot 5 als de Stern in het Grootdok in de haven van Gent. Het was er de verblijfplaats voor de matrozen en schippers van het Havenbedrijf Gent. Zij staan in de haven onder meer in voor het onderhoud van het wateroppervlak, het ophalen van zwerfvuil en zeeschepen voorzien van drinkwater. Sinds eind 2013 verlieten deze medewerkers het schip en namen ze hun intrek in de nieuwe werkruimten in het recent gebouwde Bezoekerscentrum Haven Gent.

Het 499 ton zware schip is 49,5 meter lang, 8,4 meter breed en heeft een diepgang van 3,6 meter. (Bron: Haven Gent)

Meer nieuws over de haven van Gent:
Gent slaat in eerste negen maanden 1% minder over
Kettingschip Aversa verlaat Gent
Gent zet in op biobrandstoffen
Gent geeft twee ton steun aan operator containerbinnenvaart

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief