Haven van Amsterdam wil groener en duurzamer worden

489

De haven van Amsterdam moet duurzamer en groener worden. Om dat te bereiken gaan het Afval Energie Bedrijf (AEB), Waternet en het Havenbedrijf Amsterdam er samen voor zorgen dat in het Amsterdamse havengebied meer projecten op het gebied van duurzame grondstoffen, energie en water worden gerealiseerd.

Volgens de drie partijen is een groene metropoolregio niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de economie. Hierdoor worden duurzame ondernemingen gestimuleerd zich in de regio te vestigen en worden nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd.

Binnen vijf jaar
De drie partijen starten met zes duurzame en innovatieve projecten, die binnen vijf jaar resultaat moeten opleveren.
Haven Amsterdam wil groener en duurzamer– Verhogen van de productie van groen gas door een nieuwe techniek waardoor er nog meer energie uit slib gehaald kan worden en door samenwerking met bedrijven in het gebied
– Productie van plastic uit duurzame grondstoffen in plaats van olie
– Levering van stoom aan bedrijven in het havengebied
– Slimmer en duurzamer verwerken van vloeibaar afval
– Neerzetten van windmolens zodra daar vanuit het energieakkoord en de provincie groen licht voor is
– Creëren van een kraamkamer voor de drie partijen en bedrijven in het havengebied om duurzame en innovatieve concepten en producten te testen

Slimmer ondernemen
‘De afgelopen jaren hebben we al op incidentele basis samengewerkt, bijvoorbeeld door het creëren van een groen gas tankpunt. Om gezamenlijk nog meer duurzame resultaten te bereiken, hebben we een samenwerkingsovereenkomst getekend en krijgt de samenwerking nu structurele vorm’, aldus de drie directeuren Jeroen de Swart (AEB), Roelof Kruize (Waternet) en Dertje Meijer (Havenbedrijf Amsterdam).

AEB bevindt zich in een transitie van afvalverwerker naar leverancier van duurzame energie en grondstoffen. Het watercyclusbedrijf Waternet ontwikkelt duurzame projecten om energie en grondstoffen uit water te halen en het Havenbedrijf Amsterdam is op weg om een groene energie- en grondstoffenhaven te zijn.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter