Hapag-Lloyd ziet verlies met honderd miljoen oplopen

624

Containerrederij Hapag-Lloyd heeft het verlies in de eerste zes maanden van dit jaar met ruim honderd miljoen euro zien oplopen tot 173,7 miljoen euro. De omzet daalde met 144 miljoen euro tot 3,21 miljard euro.

Belangrijkste oorzaken van het grotere verlies zijn de kosten voor het samengaan met de Chileense rederij CSAV en, vooral, de lagere containertarieven. Hoewel de hoeveelheid vervoerde containers nog met 5,8 procent steeg tot 2,9 miljoen TEU, daalden de tarieven met gemiddeld 6,4 procent tot 1.424 dollar per TEU. Dat is 98 dollar minder dan een jaar eerder.

Hapag-Lloyd ziet verlies met honderd miljoen oplopenKosten

Hapag-Lloyd wist de kosten per TEU in de eerste zes maanden verder te verlagen naar 1.372 dollar per TEU. Dat is 57 dollar minder dan een jaar eerder. De rederij zag de totale kosten met 79 miljoen euro teruglopen tot 2,9 miljard euro.

CEO Rolf Habben Jansen van Hapag-Lloyd wijt de teleurstellende cijfers aan de slechte ontwikkeling in de vrachttarieven. ‘Maar voor het komende halfjaar verwachten we betere resultaten. Het blijft een moeilijke markt, maar we gaan verder met het verlagen van de kosten. Het samengaan met CSAV moet synergie-effecten van ongeveer 300 miljoen dollar opleveren.’

CSAV

Habben Jansen verwacht dat het samengaan met CSAV in het vierde kwartaal een feit is. ‘Autoriteiten over de hele wereld moeten nog toestemming geven, maar eind juli hebben we toestemming gekregen van de Amerikaanse autoriteiten. Een mijlpaal. Nu de rest nog. Maar zover het wettelijk is toegestaan, zijn we al bezig zoveel mogelijk te profiteren van de synergie tussen beide bedrijven.’

Ondanks de slechte cijfers over het eerste halfjaar, verwacht Hapag-Lloyd toch over heel toch een positief resultaat te kunnen bereiken. (Bron: Hapag-Lloyd)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief