‘Handelssancties Saudi-Arabië tegen Nederland onrechtmatig’

437

De Europese Commissie moet Saudi-Arabië er op wijzen dat het internationaal recht eenzijdige handelssancties niet toestaat. Dit stellen exportvereniging Fenedex en verladersorganisatie EVO.

Nederlandse bedrijven komen volgens media in Saudi-Arabië niet langer meer in aanmerking voor opdrachten. Ook mogen bedrijven in het land geen goederen meer ‘Handelssancties Saudi-Arabië tegen Nederland zijn onrechtmatig’importeren uit Nederland. Aaleiding hiervoor is de anti-islam stickeractie van Geert Wilders (PVV).

Niet toegestaan
Nederlandse handels- en productiebedrijven ondervinden mogelijk grote hinder als Saudi-Arabië besluit handelssancties in te voeren. Maar volgens EVO en Fenedex staat de Wereldhandelsorganisatie (WTO) een dergelijke sanctie niet toe. Landen mogen alleen handelssancties instellen als de nationale veiligheid of de gezondheid in het geding is. Saudi-Arabië is sinds 2005 lid van de WTO.

Fenedex en EVO willen dat het ministerie van Buitenlandse Zaken contact opneemt met de Europese Commissie om de sancties tegen te gaan. De Commissie is bevoegd om namens EU-lidstaten over het internationaal handelsverkeer te onderhandelen met landen buiten de EU.

Informatie
Veel leden van Fenedex en EVO zijn internationaal actief – de organisaties stellen daarom een informatielijn in voor bedrijven die vragen hebben over de mogelijke handelssancties van Saudi-Arabië. Fenedex en EVO kunnen leden en klanten die internationaal actief zijn zo nog beter van dienst zijn. Tegelijkertijd helpt het de organisaties om te weten hoe en in welke mate bedrijven hinder van de handelsbelemmeringen ondervinden. (Bron: EVO)

Lees ook:
Nederlandse bedrijven niet meer welkom in Saudi-Arabië

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief