Guayaquil Express gebouwd voor sluizen Panamakanaal

833

HAMBURG Hapag-Lloyd heeft onlangs in Hamburg het containerschip Guayaquil Express gedoopt. Het schip heeft een capaciteit van 10.500 teu en is met een lengte van 333 meter en een breedte van 48 meter speciaal ontworpen voor de nieuwe sluizen in het Panamakanaal.

Hapag-Lloyd bestelde de Guayaquil Express in 2015. Het schip heeft een maximum capaciteit van 123.500 ton, werd gebouwd op de werf van Hyundai Samho Heavy Industries in Zuid-Korea en gaat varen onder Duitse vlag. De Guayaquil Express werd genoemd naar Santiago de Guayaquil, de grootste stad van Ecuador. Hapag Lloyd gaat het schip dan ook inzetten op de containerdienst tussen Europa en Zuid-Amerika. Na de overname drie jaar gelden van de containeractiviteiten van de Chileense rederij Chilean Compañía Sud Americana de Vapores (CSAV) geldt Hapag-Lloyd als een van de marktleiders in het containervervoer op Latijns Amerika.

2.100 aansluitingen voor reefer containers

Vanuit Latijns Amerika naar Europa worden onder meer grote hoeveelheden fruit, groente, vlees, vis en geneesmiddelen vervoerd. De Guayaquil Express is daarom voorzien van 2.100 aansluitingen voor reefer containers waarmee deze goederen gekoeld kunnen worden vervoerd.

‘Geen nieuwe tonnage’
Hapag Lloyd maakt duidelijk dat met het nieuwe schip geen nieuwe tonnage wordt toegevoegd aan de containervloot. De Guayaquil Express vervangt namelijk twee oudere schepen. En dat is volgens de Duitse rederij ook goed voor het milieu. Het schip is namelijk uitgerust met nieuws technologie om het brandstofverbruik en de emissies ter verminderen. Hiervoor kreeg het een uiterst efficiënte hoofdmotor en werd de vorm van de romp geoptimaliseerd.
CEO Rolf Habben Jansen van Hapag-Lloyd typeerde de Guayaquil Express tijdens de doop dan ook als een ‘smart ship’. ‘Met de Guayaquil Express zetten we een voorbeeld hoe we ons zelf efficiënt weten te positioneren in deze economisch uitdagende tijden in de containervaart.’

Tijdens de reis van Europa naar Latijns Amerika doet de Guayaquil Express de havens aan van Hamburg, Antwerpen, Le Havre, Caucedo, Cartagena, Manzanillo, Buenaventura, Callao, Puerto Angamos en Valparaíso.