Grote zorgen over piraterij op kleine tankers in Zuidoost-Azië

725

Het Piracy Reporting Centre (PRC) van het Internationaal Maritiem  Bureau (IMB) maakt zich grote zorgen over het toenemend aantal aanvallen van piraten op kleinere tankers in de wateren van Zuidoost-Azië.

In de eerste ze maanden van dit jaar waren er 116 gevallen van piraterij en gewapende overvallen van schepen. Dat is minder dan 138 in de eerste helft van 2013. In het eerste halfjaar Grote zorgen over piraterij kleine tankers in Zuidoost-Aziëwerden tien schepen gekaapt, zeven beschoten, 78 schepen overvallen en 21 schepen maakten melding van pogingen tot piraterij. Ongeveer 200 bemanningsleden werden gegijzeld, vijf werden gekidnapt en er vielen twee doden.

Angstaanjagend

In Zuidoost-Azië zijn vanaf april zes tankers aangevallen en werd de lading gestolen. Het IMB spreekt van een angstaanjagende nieuwe trend onder de piraten. Tot april waren de aanvallen vooral gericht op voor anker liggende schepen en werden spullen vanaf de schepen gestolen. IMB-directeur Pottengal Mukundan raadt de kleine tankers aan maatregelen te nemen om piraterij te voorkomen en alle incidenten te melden.

In de omgeving van Indonesië werden 47 overvallen op schepen gemeld. In West-Afrika ging het om 23 gevallen, waarvan tien in Nigeria. Het aantal overvallen van Somalische piraten bleef met tien gevallen laag. (Bron: IMB)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief