Grote zorgen over piraten die in Azië kleine tankers kapen

783

LONDEN – Het International Maritime Bureau (IMB) maakt zich grote zorgen over het toenemend aantal kapingen van kleine tankers in de wateren van Zuidoost-Azië. Dat blijkt uit het laatste piraterijrapport van het IMB.

Grote zorgen over piraten die in Azië kleine tankers kapenHet piraterijrapport vermeldt tot nu toe 178 incidenten van piraterij voor dit jaar. In 2011 waren dit er nog 352. In de eerste negen maanden vermoordden de piraten drie bemanningsleden, ontvoerden er vijf en gijzelden 369 zeevarenden. Zeventien schepen werden gekaapt, 124 schepen werden overvallen en op tien schepen werd geschoten. Ook waren er nog 27 meldingen van pogingen tot aanvallen.

Melden

IMB directeur Pottengal Mukundan vindt de daling in de piraterij bemoedigend. ‘Dat komt vooral omdat internationale hulp voor de kust van het oosten van Afrika het de piraten steeds moeilijker maakt. We hebben dit jaar maar tien incidenten voor de kust van Somalië gehad. Maar we hebben wel weer grote zorgen over het stijgend aantal aanvallen op kleine tankers in Zuidoost-Azië. We vragen alle schepen goed op te letten en alle aanvallen en verdachte schepen te melden aan het IMB’s Piracy Reporting Centre.’

Zuid-oost Azië

Van de zes schepen die in het derde kwartaal wereldwijd werden gekaapt, gebeurde dat vijf keer in Zuidoost-Azië. Indonesië meldde van januari tot en met september 72 incidenten, dat waren 67 gewapende overvallen en vijf kapingen. Piraten gaan bij de overvallen aan boord van de tankers, gijzelen de bemanning en pompen lading over. In september werden in de wateren van Pulau Bintan nog 26 bemanningsleden gegijzeld. In andere delen van Indonesië werden 59 schepen overvallen en waren acht pogingen.

Niet vergeten

Overigens houden Somalische piraten nog steeds veertig zeevarenden vast. ‘Deze moeten we niet vergeten’, schrijft Mukundan. ‘Sommigen worden al meer dan vier jaar vastgehouden.’ (Bron: IMB)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief