Grote containerschepen zorgen voor wachttijden in Hamburg

573

De steeds groter wordende containerschepen zorgen in de haven van Hamburg voor lange wachttijden. De containerterminals krijgen zoveel containers te verwerken dat ze de tijden voor de afhandeling vaak niet meer kunnen halen. Inmiddels staan grote rijen containers te wachten op vervoer.

De containerterminals zitten bij een belasting van tachtig procent vaak al aan de maximaal te verwerken capaciteit. Op veel Hamburgse terminals is de belasting nu gestegen van de Grote containerschepen veroorzaken lange wachttijden in haven Hamburggewoonlijk 75 procent naar vrijwel honderd procent. Hierdoor kan niet altijd een geschikte plek voor de container worden gevonden en moet vaak de maximaal stapelhoogte worden benut. Hierdoor verdubbelde de tijd dat een container in de haven van Hamburg verblijft in de afgelopen maanden.

Avond, nacht en weekeinde
Het Havenbedrijf kan niet zeggen wanneer de wachttijden verleden tijd zijn. De wachttijden gelden vooral voor weg en spoor. Dat komt vooral omdat de meeste vrachtwagens de terminals aandoen van 13 tot 17 uur in de middag. Waarom dat zo is, weet de havenbeheerder niet. De Havenbedrijf spoort de transportbedrijven en logistieke dienstverleners dan ook aan om ook de avond, de nacht en de weekeinden te gebruiken. In die uren is nog genoeg capaciteit beschikbaar zonder wachttijd.

Inmiddels zijn wel maatregelen genomen om de wachttijd te beperken. Zo heeft een terminal een nieuw terrein in gebruik genomen waar containers opgeslagen kunnen worden. (Bron: Hafen Hamburg)

Volg TotaalTrans op Twitter