Groenste kabinet ‘rijdt nogal vuil’

2622
Audi is onder ministers en staatssecretarissen in kabinet Rutte III het populairste automerk. (Foto Tweede Kamer)

DEN HAAG Het transport moet vergroenen, maar het groenste kabinet, zoals Rutte III zichzelf herhaaldelijk noemde, verplaatst zichzelf ‘nogal vuil’ in benzineslurpers. Tweede Kamerlid Frans Wassenberg van de Partij voor de Dieren stelde Kamervragen.

Uit een onderzoek van het Algemeen Dagblad bleek onlangs dat op dit moment in het kabinet Audi het populairste automerk is onder ministers en staatssecretarissen. Dertien van hen rijden in een Audi A6 of A8, prijs tussen de 51.000 en 105.000 euro. De andere bewindspersonen rijden in BMW’s (6) en Mercedessen (3).

‘Goede voorbeeld’
Wassenberg wil van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat weten waarom veel bewindslieden van Rutte III in onzuinige auto’s rijden. ‘Na het klimaatakkoord in Parijs is afgesproken om als overheid het goede voorbeeld te geven en het wagenpark zo milieuvriendelijk mogelijk te maken’. Het Kamerlid wil dat minister op korte termijn regelt dat voor bewindslieden de aanschaf van een schone auto de standaard wordt. ‘Bent u van plan het wagenpark van de overheid versneld te verduurzamen?’, vraagt hij Van Nieuwenhuizen.