‘Ontgassingsverbod binnenvaart ook op Gelderse vaarwegen’

631

ARNHEM – GroenLinks Gelderland pleit voor een verbod op het dumpen van giftige benzeendamp door de binnenvaart. GroenLinks wil voorkomen dat na het ontgassingsverbod in Zuid-Holland en Noord-Brabant de binnentankvaart en straks op de Waal vooral in de provincie Gelderland hun schepen ontgassen.

GroenLinks wil ontgassingsverbod binnenvaart in GelderlandGroenLinks pleit voor een verbod omdat benzeen en benzeenhoudende koolwaterstoffen door blootstelling, grote risico’s met zich meebrengen. ‘Het is slecht voor de volksgezondheid en het kan smog (door ozon) veroorzaken. GroenLinks Gelderland wil daarom dat er een einde komt aan het dumpen van zeer giftige benzeendampen door binnenvaartschepen in Gelderland. Na het lossen van de lading ‘ontgassen’ veel binnenvaartschepen hun tanks.’

Nationaal beleid

Volgens GroenLinks hebben buurlanden Duitsland en België maatregelen genomen om het ontgassen tegen te gaan. ‘Nederland kan net als Duitsland ook een landelijke maatregel treffen, maar doet dat voorlopig niet. De minister van I&M kiest op dit moment voor een internationale oplossing. Deze oplossing kan echter nog jaren op zich laten wachten. De provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland hebben beide besloten het heft in eigen handen te nemen en hun Provinciale Milieuverordening aan te passen. Het doel van de aanpassing van de Milieuverordening is het verbieden van het ontgassen van benzeen aan de buitenlucht per 1 januari 2015 en benzeenhoudende stoffen vanaf 1 januari 2016.’ (Bron: GroenLinks)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief

Lees meer over ontgassen in de binnenvaart:
Verbod op varend ontgassen en subsidie schonere schepen
De definitie van ontgassen
Volgende stap in verbod op ontgassen in de binnenvaart