Eerste zelfrijdende auto in december op de weg

710

ARNHEM – In december rijdt de eerste zelfrijdende auto zonder stuur op de openbare weg in Gelderland. Gedeputeerde Staten hebben groen licht gegeven voor een proef met twee zelfrijdende voertuigen die van station Ede-Wageningen naar de campus in Wageningen rijden. Het is de eerste keer dat auto’s zonder stuur en chauffeur tussen het verkeer op de weg rijden.

Groen licht voor zelfrijdende auto in Ede-WageningenDe Provincie Gelderland heeft samen met TU Delft. Wageningen Unversiteit, TNO en innovatieplatform Connekt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor de pilot in Ede-Wageningen. Verschillende technieken en producten worden in de pilot ontwikkeld, geïntegreerd en op veiligheid getest. De voertuigen zijn GPS gestuurd en maken gebruik van 3D beeld en een radarsysteem, waardoor ze ook in slecht weer kunnen rijden.

Verkeersregels

Om de pilot met de zelfrijdende auto mogelijk te maken moeten de verkeersregels worden aangepast. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een voorstel van minister Schultz van Infrastructuur en Milieu om vrijstelling te geven voor experimenten met zelfrijdende voertuigen. De eerste pilots worden uitgevoerd in Ede-Wageningen en de Rotterdamse haven, waar vrachtwagens virtueel in een ‘treintje’ gaan rijden.

Toekomst

De proef met zelfrijdende auto’s is een nadere uitwerking van de visie op het OV van de Toekomst die de provincie vorig jaar heeft ontwikkeld. De provincie stimuleert de ontwikkeling van nieuwe, flexibele vormen van vervoer, waarmee de steden en het platteland ook in de toekomst goed bereikbaar blijven. Als locatie is gekozen voor Ede-Wageningen in Food Valley, één van de snelst groeiende en innovatieve economische regio’s van Nederland. (Bron: Provincie Gelderland)

Meer over zelfrijdende voertuigen:
Ook Duitsland begint proef met zelfrijdende voertuigen
Nederland wordt testland voor zelfrijdende vrachtwagens
Mercedes-Benz toont zelfrijdende vrachtwagen (+ video)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief