Groei transport blijft lange weg, versnelling blijft onmogelijk

749

ZOETERMEER – Met het grootste deel van het jaar achter de rug werkt Nederland zich toe naar een jaar van kleine economische groei. Volumes in het transport zijn 1,1% omhoog gegaan in 2014, blijkt uit de cijfers van Panteia. Dat is zo’n 11 miljoen ton meer volume. De handel profiteert van de gunstige eurokoers en export volumes zijn gunstiger bijgesteld.

Volvo Fuel Concept truck bespaart tot 10% brandstofDe economie snelt vooruit op sommige plaatsen, maar stagnatie dreigt in Europa. Duitsland, de motor van Europa en Nederland, steekt niet langer boven de rest uit. Voor de tweede keer dit jaar is de economische verwachting naar beneden bijgesteld, sinds de vorige Korte Termijn Voorspeller (KTV). Italië en Frankrijk kwakkelen. De toekomst ziet er zonniger uit voor de rest van de eurolanden. Panteia voorspelt bijna 2% meer vervoerd volume voor 2015. Dat is 19 miljoen ton meer ten opzichte van 2014. In de afgelopen jaren zijn er spelers in de vervoersbranche weggevallen. Dit jaar daalt het aantal faillissementen en er is groei en perspectief te zien bij individuele bedrijven. De weg omhoog blijft lang, met geen manieren om de stijging te versnellen. Dit blijkt uit de 22e editie van de KTV voor het Nederlandse goederenvervoer, uitgebracht door onderzoeks- en adviesbureau Panteia.

Wegvervoer

De vervoersmarkt voor transport over de weg is gunstig geweest met elk kwartaal stijging in activiteit. De laatste cijfers van december kunnen nog tegenvallen, mogelijk met indirecte effecten van de vogelgriep. Echter, over het geheel voorspelt Panteia dat 2014 een positief jaar voor het wegvervoer is, met een stijging van 0,9% van het vervoersvolume. Met financiële resultaten die wat beter zijn dan 2013, zijn er kleine stappen omhoog. De sector heeft grotendeels leren omgaan met de nieuwe realiteit van prijsdruk en overcapaciteit. Het hogere consumentenvertrouwen en over het algemeen hogere vervoersvraag in het binnenland moet de volumes in 2015 vergroten. Panteia verwacht 1,9% meer vervoerd volume, oftewel een groei van 6,4 miljoen ton.
Groei wordt voorzien in alle goederen hoofdgroepen. Panteia voorspelt een groei onder de 1% voor de bouw volumes en voor landbouw- en levensmiddelen producten. Rond de 2% groei wordt verwacht bij containers en eindproducten. De grootste groei over de weg in 2015 wordt verwacht bij de lading voor de productgroepen energie en chemische goederen.(Bron: Panteia)

Lees ook:
Spoorvervoer groeit in 2015 fors, maar staat onder druk
Binnenvaart groeit volgend jaar 1,8%, Hamburg is bedreiging

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief