Grensoverschrijdend vervoer vrachtauto 44 ton blijft probleem

10665

Minister Schultz van Haegen maakt zich in Brussel niet langer hard voor het toestaan van grensoverschrijdend vervoer van vrachtauto’s van 44 ton tussen lidstaten die dit nationaal toestaan. Dit bleek volgens TLN woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Tijdens het debat vroegen CDA, VVD en PvdA het ministerie van Infrastructuur en Milieu om vrachtauto’s van 44 ton grensoverschrijdend toe te staan.

Minister komt met actieplan aanpak regeldruk logistiekVerladersorganisatie EVO en Transport en Logistiek Nederland (TLN) wilden dat de minister zich in de Europese Transportraad hard zou maken om het toe te staan dat vrachtauto’s van 44 ton door de Europese Unie mogen rijden. Volgens de organisaties wordt het goederenvervoer dan milieuvriendelijker en efficiënter.

Economie
EVO en TLN zien het toestaan van vrachtauto’s van 44 ton voor het grensoverschrijdende vervoer als een belangrijke stap in het vervolmaken van de interne Europese markt. De Nederlandse economie kan sterk groeien als Europa de interne markt voltooit. Als de Transportraad besluit vrachtauto’s tot 44 ton toe te staan, moeten het Europese Parlement en de Raad hier ook nog mee instemmen.

Gewicht
In de Europese Unie verschilt het maximaal toegestane gewicht van vrachtauto’s per land. Momenteel is het maximumgewicht van voertuigcombinaties in België, Luxemburg, Frankrijk, Italië en Engeland 44 ton en in Nederland zelfs 50 ton. Europese regelgeving houdt het grensoverschrijdend vervoer tot 44 ton tussen deze lidstaten echter tegen. Alleen tussen Nederland, België en Luxemburg mogen dankzij het Benelux-verdrag vrachtauto’s van 44 ton de grens over. Nederlandse voertuigen met een totaalgewicht van 44 ton kunnen echter geen goederen naar bijvoorbeeld Frankrijk of Italië vervoeren. Hierdoor gaat vier ton aan laadvermogen per rit verloren.

Transportraad
De Transportraad, waarin alle Europese vervoersministers vertegenwoordigd zijn, bespreekt op 5 juni of de EU grensoverschrijdend vervoer van vrachtauto’s van 44 ton toestaat. De Tweede Kamer debatteerde over het wensenlijstje waarmee minister Schultz van Haegen naar de Transportraad afreist. (Bron: TLN)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief