Greenpeace omsingelt Russische tanker met Noordpoololie

454

De Russische tanker Mikhail Ulyanov met olie uit het Noordpoolgebied is in de Rotterdamse haven. De Greenpeace Warrior en de Greenpeace Esperanza hebben de tanker inmiddels omsingeld. De Rainbow Warrior is op de plek van de terminal gaan liggen waar de Mikhail Ulyanov moet lossen. Inmiddels is er politie aan boord om de Rainbow Warrior weg te slepen. De complete bemanning is gearresteerd.

Eerder werd bekend dat de Noordpoololie aan boord van het schip is opgekocht door Total. ‘Een uiterst vreemde zet, aangezien de Franse oliemaatschappij zich in 2012 publiekelijk uitsprak tegen boringen in het Greenpeace vindt tanker met olie van de NoordpoolNoordpoolgebied’, schrijft Greenpeace. Total meldt na alle ophef niet nog eens een lading Russische olie uit het Noordpoolgebied te willen kopen.

Troep
De olie komt van het Prirazlomnaya-platform, waar de Arctic 30 in september werden opgepakt na een actie. Het Russische oliebedrijf Gazprom maakte vrijdag bekend dat er een olietanker vertrekt richting Nederland. ‘De strijd om onze vrijheid is voorbij, maar de strijd tegen de verwoesting van het Noordpoolgebied nog niet’, zegt campagneleider Faiza Oulahsen, een van de zogenoemde Arctic 30. ‘Vijf miljoen mensen hebben onze petitie voor bescherming van het Noordpoolgebied getekend en onlangs nog liet de Tweede Kamer van zich horen. Niemand wil die troep. Toch komt de olie nu naar Nederland. Een haast kafkaiaanse situatie.’

Op de vlakte
Op 1 april nam de Tweede Kamer een motie aan met het doel de transport van zware ruwe olie in het Noordpoolgebied te verbieden. Dit initiatief kwam na het nieuws Greenpeace omsingelt Russische tanker met Noordpoololiedat de eerste Noordpoololie naar Nederland komt. Het kabinet zegt niets te kunnen ondernemen tegen het transport, maar Greenpeace roept de premier op een standpunt in te nemen. ‘Het kabinet heeft de mond vol van verduurzaming en zegt de Noordpool te willen beschermen. Tegelijkertijd legt het oliebedrijven als Shell en Gazprom, die het op dit prachtige gebied gemunt hebben, geen strobreed in de weg. Sterker nog, minister Henk Kamp liet vorig jaar nog tegenover Russische zakenlieden weten dat Nederland graag helpt bij het exploiteren van het Noordpoolgebied.’

Reservaat
Volgens Greenpeace is er maar één manier om het Noordpoolgebied te beschermen tegen winstbeluste bedrijven als Gazprom en Shell. ;De Noordpool moet de officiële status als reservaat krijgen, net als Antarctica. Niet alleen omdat het thuis van de ijsbeer bescherming verdient, maar ook omdat we die olie in de grond moeten laten zitten om desastreuze klimaatverandering te voorkomen. We kunnen zonder die extra fossiele brandstoffen, de energierevolutie is al begonnen en niet meer te stuiten.’ (Bron: Greenpeace)

Greenpeace omsingelt Russische tanker met Noordpoololie

Lees ook:
Nederland kan aanvoer van Noordpoololie niet voorkomen

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief