Greenpeace bezet booreiland Gazprom in Pechora Zee

734

Greenpeace heeft de een boorplatform van Gazprom in de Pechora Zee bezet. Actievoerders van Greenpeace beklommen de Prirazlomnaya om het booreiland zo lang mogelijk te bezetten.

Greenpeace bezet booreiland Gazprom in Pechora ZeeTwee klimmers hangen op dit moment aan het boorplatform van Gazprom. Toen een groep actievoerders vannacht vanaf de Arctic Sunrise in rubberboten naar de Prirazlomnaya wilde varen, hebben de Russische autoriteiten één bootje onderschept en twee actievoerders gearresteerd. Op dit moment wil de kustwacht zich toegang verschaffen tot de ijsbreker van Greenpeace om een ‘inspectie’ te verrichten.

Ophef
Ruim drie weken geleden ontstond ophef omdat de Russische kustwacht het schip van Greenpeace onder dreiging van geweld de Noordelijke Zeeroute af stuurde. De Arctic Sunrise was toen ook onderweg om actie te voeren tegen olieboringen bij de Noordpool. Voor deze nieuwe poging is een Nederlandse campagneleider, Faiza Oulahsen, aan boord gestapt van de ijsbreker.

‘Vragen om ongelukken’
Gazprom is van plan om samen met de Nederlandse oliereus Shell naar olie te boren in de Pechora Zee. Dit is volgens Greenpeace vragen om ongelukken. ‘Niet alleen verkeert het Russische platform Prirazlomnaya in slechte staat, er zijn in de wijde omtrek ook geen schepen te bekennen die noodhulp kunnen verlenen als bijvoorbeeld een olielek ontstaat.’

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter