Green Award voor het eerst uitgereikt aan patrouillevaartuig

746

ZWOLLE – Het patrouillevaartuig De Belter van de provincie Overijssel is het eerste overheidsvaartuig dat met het Green Award Certificaat is onderscheiden. De Green Award is een keurmerk voor schone zeeschepen en binnenvaartschepen. De provincie Overijssel gebruikt De Belter voor inspecties op met name het water in Nationaal Park Weerribben-Wieden.  

Green Award voor het eerst uitgereikt aan patrouillevaartuigGedeputeerde Kok is trots op de Award voor De Belter. ‘Als provincie stimuleren we het vervoer over water door te investeren in onze waterwegen en schone scheepvaart. Daarbij willen we zelf ook het goede voorbeeld geven. Zeker in een prachtig gebied als de Weerribben-Wieden is het verminderen van vervuilende uitstoot van belang. De Award is een mooie erkenning voor de aanpassingen aan ons patrouillevaartuig op het gebied van milieu en veiligheid.’

Certificering

De Green Award Foundation heeft in maart 2015 een inspectie uitgevoerd aan boord van De Belter. De provincie heeft de Award ontvangen door onder andere de oude scheepsdiesel Daimler benz (bouwjaar 1977) te vervangen voor een nieuwe scheepsdiesel John Deere (bouwjaar 2014). Daarmee is er aanzienlijk minder uitstoot van stikstofoxiden en roetdeeltjes, conform de eisen van de centrale commissie van de Rijnvaart (CCR). Ook is er een brandstofverbruikmeter op de motor geplaatst om economischer en milieuvriendelijker te varen en is de reguliere verlichting vervangen door led verlichting.

Daarnaast is De Belter uitgerust met:
– een energiebesparend schottel roersysteem;
– een gecertificificeerde schroef en roerasafdichting die voorkomt dat er olie of vetten in oppervlaktewater komen;
– een gesloten grijswatercircuit met afgiftepunt aan boord;
– het scheepsafval wordt gescheiden en geregistreerd afgevoerd;
– asgeneratoren die accu’s/batterijen tijdens vaart van stroom voorzien;
– een walstroomvoorziening wanneer vaartuig niet in vaart is;

Niet alleen aan de voorzieningen aan boord van het schip wordt aandacht besteed als het gaat om de certificering met een Green Award. Ook de veiligheid van de bemanning is een belangrijk aandachtspunt. Op De Belter worden regelmatig oefeningen gehouden op het gebied van brandbestrijding en man overboord en wordt goed gebruik gemaakt van de persoonlijke beschermingsmiddelen zoals reddingsvesten en gehoorbescherming.

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief