Gratis behoud code 95 voor werkloze beroepschauffeurs

682

Werkloze beroepschauffeurs kunnen vanaf juni kosteloos opleidingen volgen voor behoud van code 95. Kraanmachinisten kunnen gratis hun vakbekwaamheidscertificaten behouden. 
   

Beroepschauffeurs moeten voor de uitoefening van hun beroep voldoen aan eisen van vakbekwaamheid. Chauffeurs die nu werkloos zijn en dus geen werkgever meer hebben om samen te zorgen voor het onderhoud van hun vakbekwaamheid, hebben vaak onvoldoende middelen om hierin zelf te voorzien.
Volvo onderzoekt verplaatsen productie van Zweden naar GentZonder code geen chauffeur
Zonder code 95 mag een chauffeur zijn beroep niet uitoefenen. Een chauffeur is zelf verantwoordelijk voor het behoud van zijn vakbekwaamheid, maar werkgevers hebben er belang bij dat hun medewerkers vakbekwaam blijven. Daarom wordt  de nascholing vaak in overleg met de werkgever geregeld. Een werkloze chauffeur heeft geen werkgever maar wil natuurlijk wel graag zijn vakbekwaamheid op peil houden om zijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

CBR
De code die op het rijbewijs aangeeft dat een beroepschauffeur vakbekwaam is, heet code 95. Om die vakbekwaamheid te behouden is een beroepschauffeur verplicht om elke vijf jaar in totaal 35 uur nascholing te volgen. Hoe een chauffeur ervoor staat met zijn code 95 wordt bijgehouden door CBR. Een chauffeur kan het overzicht met zijn DigiD inzien, maar in april ontvangen zij bovendien een schriftelijk overzicht van alle gevolgde nascholing. Naast de gevolgde cursussen wordt de afgiftedatum van code 95 in het resultatenoverzicht weergegeven. Ook wordt de beroepschauffeur gewezen op de einddatum van zijn code 95 en op welk moment hij weer kan starten met het volgen van nascholing voor het verlengen van deze code voor de volgende vijf jaar.

Voorwaarden
De nascholing is kosteloos voor chauffeurs die korter dan één jaar geleden nog hebben afgedragen aan het SOOB-fonds en die zijn in geschreven bij het VTL MobiliteitsCentrum transport. Nadat chauffeurs zich hebben ingeschreven, wordt beoordeeld of men in aanmerking komt voor de regeling. Voor de regeling is een maximumbedrag beschikbaar. De opleiding(en) starten vanaf juni 2014. (Bron: VTL)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief