Graffiti in Deurganckdoksluis

491

ANTWERPEN – De Belgische graffitikunstenaar Cazn GAAT één van de kolkmuren van de nieuwe Deurganckdoksluis in Antwerpen voorzien van een reuzengrote graffititekening. Cazn start maandag 5 januari met zijn kunstwerk, waarvoor hij constant op 14,80 meter hoogte werkt. Het kunstwerk van 3,20 meter breed en 9 meter hoog, is vermoedelijk in maart klaar is dan, afhankelijk van het waterpeil in de sluis, deels of volledig te zien.

Graffiti in DeurganckdoksluisHet idee voor de graffititekening is geïnspireerd door het decreet voor integratie van kunstwerken in openbare gebouwen uit 1986. ‘Ook een sluis is eigenlijk een openbaar gebouw, zij het met zeer specifieke kenmerken, zoals het wisselende waterpeil waardoor de volle dimensie van de sluis niet altijd zichtbaar is’, zegt Freddy Aerts, afdelingshoofd van het departement Mobiliteit en Openbare Werken. ‘Met een tekening kan je mooi gebruik maken van deze bijzondere eigenschap, bij lage waterstand krijg je alles te zien, bij hoge waterstand slechts een deel.’

De tekening

Het ontwerp dat Cazn maakte voor de sluis, is op een haven geïnspireerd. De tekening begint met een woestenij, gevolgd door vogels in een reservaat, waarna kleurrijke vissen, haaien, een zeemeermin, Neptunus en schepen in de haven op de kolkmuur verschijnen. ‘De tekening wordt aangebracht op de kolkmuur langs noordelijke zijde, aangezien die zichtbaar is vanuit de controletoren. In de toren komen namelijk ook bezoekers, en wanneer zij de sluis komen bezichtigen worden ze getrakteerd op een prachtig schouwspel in de sluis.’

Op schema

De werken aan de Deurganckdoksluis zitten op schema. Rond februari, maart worden de betonwerken voltooid. Hierna worden de sluisdeuren geplaatst en wordt de sluis onder water worden gezet.
Voor het zover is, zet de werf nog eenmaal zijn deuren open voor het grote publiek. Op zaterdag 7 en zondag 8 maart 2015 wordt er een groot publieksevent georganiseerd. Jong en oud zijn dan van harte welkom om voor de allerlaatste keer over de bodem van de grootste sluis ter wereld te wandelen. (Bron: Haven Antwerpen)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief