Goederenvervoerders over het spoor krijgen één loket

699

DEN HAAG – Goederenvervoerders kunnen binnenkort voor capaciteitsaanvragen, capaciteitsverdeling en gebruiksvergoeding op het spoor in Nederland bij één loket terecht. Dat heeft staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu afgesproken met ProRail.

Schultz en Mansveld investeren miljarden in infrastructuurMansveld en Patrick Buck, president-directeur a.i. van spoorbeheerder ProRail, tekenden een contract voor de jaren 2015-2025 dat moet leiden tot een verbetering van de prestaties. In deze beheerconcessie is bijvoorbeeld vastgelegd dat ProRail verstoringen op het spoor sneller moet oplossen, zodat reizigers, verladers en vervoerders hier zo min mogelijk hinder van ondervinden. De spoorbeheerder houdt bij het inplannen van onderhoud meer rekening met reizigers, verladers en bewoners langs het spoor.

Boetes en prikkels

De concessies bevatten prikkels om de prestaties te. Als NS en ProRail niet voldoen aan de afspraken die jaarlijks worden vastgelegd in het vervoerplan en beheerplan kunnen zij een boete krijgen van respectievelijk maximaal 6,5 en 2,75 miljoen euro per jaar. Ook maakt NS kans op een beloning in 2019 als zij de afspraken over bijvoorbeeld klanttevredenheid en reizigerspunctualiteit ruimschoots halen. De boetes moeten ten goede komen aan de reiziger. De reizigers- en consumentenorganisaties mogen voorstellen doen voor de besteding van het geld. (Bron: Rijksoverheid)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief