Goede vooruitzichten voor het spoorvervoer

543

Het spoorvervoer groeit dit jaar licht met 0,9 % ten opzichte van 2012. In 2014 groeit het goederenvolume voor het spoorvervoer groeien met 2,4%. In vergelijking tot de andere modaliteiten is het totaal een aanzienlijke groei, echter de volumes zijn beperkt.

Cao-akkoord DB Schenker Rail en vakbondenDit blijkt uit de achttiende editie van de ‘Korte Termijn Voorspeller’ voor het Nederlandse goederenvervoer, uitgebracht door onderzoek- en adviesbureau Panteia/NEA.

Meest containers
De ontwikkeling van de spoorsector is sterk gekoppeld aan de aan- en afvoer over zee. De overslag in Rotterdam liep het eerste halfjaar terug, maar de Amsterdamse haven kende groei.
Containervervoer blijft de grootste spooractiviteit. Naast het containervervoer zijn – voor het totale spoorvervoer – ijzererts, kolen en chemie de grootste volumestromen.

Hele transport
In de hele transportsector verwacht Panteia/NEA voor dit jaar een lichte daling van het transportvolume  van 0,3%. Met name de binnenlandse markt is hier debet aan. De verwachting voor 2014 is een bescheiden groei in het te vervoeren volume van 1%. Verwacht wordt dat de economische groei van de buurlanden de tegenvallende binnenlandse markt kan opvangen.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter