Gent zet in op biobrandstoffen

755

De haven van Gent zet in op biobrandstoffen. De laatste vijf jaar leverde de sector van de biomassa al 800 banen op en haalde de haven extra goederenstromen binnen.

Gent zet in op biobrandstoffenDe haven van Gent heeft een decennialange traditie van biobrandstoffen. Gent beschikt over heel wat bedrijven die biobrandstoffen produceren en opslaan. Hiermee behoort de haven tot de absolute top in Europa en de wereld. ‘Een uniek concept in heel Europa is de zogenaamde biocluster: vijf bedrijven bevinden zich naast elkaar op enkele vierkante kilometer en produceren samen biodiesel en bio-ethanol. Van de aanvoer van de grondstoffen per zeeschip tot verwerking, opslag en distributie op eenzelfde locatie.’

Europese steun

Europa steunt de haven van Gent inzake biogebaseerde economie. Onder de noemer ‘Bio Base Europe’ wordt er onderzoek verricht in een proeffabriek. Bedrijven van over de hele wereld kunnen op grote schaal hun proeven uittesten. Deze proeffabriek vormt de schakel tussen het laboratorium en de industriële productie. Behalve in de proeffabriek investeert Europa ook nog in een opleidingscentrum voor operatoren in de biogebaseerde economie, gelegen in het Nederlandse Terneuzen. Deze innovatie en ontwikkeling is een voorbeeld van de samenwerking tussen de haven, bedrijven en de universiteit van Gent.

Conferentie

Deze week ontvangt de haven van Gent biobrandstofproducenten en –handelaars, tankopslagbedrijven en aanverwante bedrijven uit de hele wereld. Dan vindt in Gent de 7de ‘Biofuels International Conference’ plaats.

De 120 deelnemers brengen onder meer een bezoek aan de proeffabriek van ‘Bio Base Europe’ in de Gentse haven. Ze buigen zich onder andere over het Europese beleid op het vlak van biobrandstoffen, de positie van Gent in de sector van de biobrandstoffen, het gebruik van biobrandstoffen in Zuid-Amerika, wereldwijde evoluties en duurzaamheid. (Bron: Haven Gent)

Meer over de haven van Gent:
Kilometer lange nieuwe kademuur in haven Gent
Gent geeft twee ton steun aan operator containerbinnenvaart
Drone filmt zeecruiseschip Seabourn Quest in Gent (video)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief