Gemeenteraad Lelystad stemt tegen komst terminal Flevokust

767

De gemeenteraad van Lelystad heeft dinsdagavond tegen het voorstel voor de containerterminal Flevokust gestemd. Er leek een meerderheid in de Raad te zijn, maar PvdA’er Emmy van der Kley stemde alsnog tegen.

‘Eén van onze leden heeft afwijkend gestemd’, schrijft fractievoorzitter Henk Soomers. ‘Mede daardoor is het voorstel uiteindelijk verworpen. Ik heb in een stemverklaring de andere partijen die zich voor Lelystadse werkgelegenheid wilden inzetten de welgemeende excuses van de PvdA fractie aangeboden.’

Lelystad vindt exploitant voor containerterminal FlevokustFlevokust
Flevokust wordt een binnenvaarthaven met containerterminal en een bedrijventerrein. Flevokust moet hiermee vervoer over water en per spoor stimuleren. Het ministerie van Infrastructuur & Milieu stelde al subsidie beschikbaar voor de aanleg van Flevokust. ‘Wij zien het als onze opdracht om de kansen die de ruimte aan het water, de natuurlijke ligging in de grootste delta van Europa en het netwerk van binnenwateren ons bieden, maximaal en duurzaam te benutten,’ zeiden de initiatiefnemers vorig jaar nog. ‘Voor de regio betekent de havenontwikkeling een impuls voor de werkgelegenheid.’

In september maakte de gemeente Lelystad bekend dat het Havenbedrijf Amsterdam als een van de initiatiefnemers zich terugtrekt uit het project Flevokust.

CTU
Deze week werd nog bekend dat Containerterminal Utrecht (CTU) de exploitant zou worden van containerterminal Flevokust in Lelystad. De Theo Pouw Groep (moederbedrijf van CTU), provincie Flevoland en gemeente Lelystad tekenden daarvoor een overeenkomst.

CTU heeft al eerder gekeken naar de mogelijkheden om een terminal in Flevoland toe te voegen aan haar netwerk van terminals. Etienne Morriën, directeur van CTU: ‘CTU heeft verschillende terminals verspreid over Nederland. Lelystad past logistiek goed binnen ons bedieningsgebied. Bovendien vinden veel ontwikkelingen plaats in Lelystad en de regio, waardoor Flevokust een buitengewoon interessante locatie is voor een containerterminal. Wij hebben er dan ook alle vertrouwen in dat de containerterminal van Flevokust een succes wordt.’ (Bron: PvdA Lelystad)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

Volg TotaalTrans op Twitter