Gelderland wil railterminal in Valburg

525

Valburg is wederom in beeld als locatie voor een railterminal voor de overslag van containers van spoor naar de weg. Gedeputeerde Staten hebben verschillende locaties laten onderzoeken, Valburg en de Kleefse Waard in Arnhem zijn de meest kansrijke locaties.

Gelderland wil railterminal in ValburgIn het verleden is al geprobeerd een railterminal bij Valburg te realiseren. Tot 2012 is hier samen met transportbedrijf RSC aan gewerkt. Vanwege de gewijzigde economische omstandigheden heeft RSC zich moeten terugtrekken. Inmiddels is er een nieuwe marktpartij geïnteresseerd in de ontwikkeling van een kleine railterminal bij Valburg.

Toename goederenvervoer
Gedeputeerde Staten geven de voorkeur aan Valburg, vanwege de mogelijkheid om bij te laden op doorgaande treinen. De overige locaties liggen te dicht bij de Rotterdamse haven of te ver van de Betuweroute, waardoor ze minder interessant zijn voor logistieke bedrijven.

De railterminal is volgens gedeputeerde Conny Bieze hard nodig, omdat het goederenverkeer fors zal toenemen met de uitbreiding van de Tweede Maasvlakte in Rotterdam. ‘Gelderland is de belangrijkste doorgangsroute tussen Rotterdam en het Ruhrgebied. Met de railterminal willen we de kansen die dit biedt voor Gelderse bedrijven beter benutten.’

Logistieke Hotspot
Voor de ontwikkeling van Gelderland als logistieke hotspot moeten bedrijven kunnen beschikken over meerdere vervoersmogelijkheden van goederen. Logistieke distributiecentra willen graag beschikken over transportmogelijkheden over de weg, het water en het spoor. Gedeputeerde Bieze: ‘Voor het vervoer over water en de weg biedt Gelderland genoeg mogelijkheden, maar we hebben nog geen railterminal om goederen per spoor te vervoeren.’

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter