‘Geen steun voor tolplannen’

702

De ANWB roept de minister van Infrastructuur en Milieu op af te zien van haar tolplannen. De meerderheid van de automobilisten (69%) staat negatief tegenover het heffen van tol op nieuwe wegen, bruggen, tunnels en viaducten in Nederland.

De peiling werd gehouden naar aanleiding van de discussie over de financiering om op twee trajecten tol te gaan heffen. De ANWB roept de minister van Infrastructuur en Milieu af te zien van de tolplannen.

‘Geen steun voor tolplannen’Niet eerlijk
Automobilisten vinden invoering van tol niet eerlijk en zijn van mening dat ze al genoeg betalen. Dat blijkt uit een peiling die de ANWB hield onder een representatieve groep van 904 automobilisten.

De opvattingen die uit het onderzoek naar voren komen, ondersteunen de mening van de ANWB die tegen invoering van tol op bestaande en nieuwe wegen is. Zo berekende de ANWB onlangs dat de overheid in 2013 ruim 21 miljard euro aan inkomsten binnen via het wegverkeer binnenkrijgt. Daar staat ongeveer 8 miljard aan uitgaven aan het wegverkeer tegenover.

Twee geplande trajecten
In Nederland wil de minister tol heffen op twee geplande trajecten: de verlengde A15 (Arnhem-Zevenaar) en de Blankenburgtunnel in het Rijnmondgebied. De minister heeft afgezien van invoering van tol voor de A13/A16.

De minister maakte onlangs bekend dat bij de A15 moet 293 miljoen worden opgebracht. Bij de Blankenburgtunnel gaat het om 311 miljoen.

Tweede Kamer
De Tweede Kamer spreekt op maandag 25 november over de nieuwe tolplannen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. (Bron: ANWB)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter