Geen oplossing in conflict EVT en Doeksen vanwege schadeclaim

884

Rederij Doeksen (TSM) en EVT zijn niet tot overeenstemming gekomen in het conflict over de veerdienst van Harlingen naar Terschelling en Vlieland. EVT eiste van het ministerie van Infrastructuur en Milieu een schadevergoeding. Staatssecretaris Mansveld wilde dit niet betalen in verband met de regels voor staatssteun.

Zes weken lang onderhandelde de Staat met EVT en TSM over mogelijke oplossingen voor de problemen met de Waddenverenverbinding tussen Harlingen, Vlieland en Terschelling. Mansveld wil in verband met vervolgoverleg over andere opties en precedentwerking niets zeggen over de geboden of gevraagde bedragen. ‘Ik betreur dat het niet is gelukt tot EVT blijft gewoon naar Terschelling varenovereenstemming te komen tussen de Staat, TSM en EVT, omdat dit naar mijn idee de beste oplossing was en is voor de korte en lange termijn.’

Versoberen
Rederij Doeksen heeft als tussenoplossing een aangepast versoberingsvoorstel voorgelegd. In totaal worden in de zomerdienstregeling vier afvaarten met de snelboot per week geschrapt: twee naar Terschelling, een naar Vlieland en een tussen beide eilanden.

Er wordt op brandstof bespaard door op de tocht naar Vlieland langzamer te varen. Dat scheelt een kwartier reistijd. Daarnaast wordt het tarief voor de sneldienst met € 0,75 verhoogd. Ten slotte laat TSM het vrachtschip Noord-Nederland verbouwen om als reserveschip voor passagiers te kunnen inzetten. Het huidige reserveschip de Midsland wordt verkocht.

Reservemateriaal
Tussen het moment waarop TSM de Midsland afstoot (naar verwachting september 2014) en het moment waarop de Noord-Nederland als passagiersschip dienst gaat doen (maart 2015), zal rederij Doeksen elders reservematerieel moeten regelen. Dit om aan de verplichtingen uit de Openbare Dienstcontracten te voldoen. Daarin is vastgelegd dat er bij uitval van een schip reservematerieel ingezet moet kunnen worden.

De gemeenten hebben aangegeven dit voorstel voor te leggen aan de gemeenteraden voordat ze begin volgende week een standpunt bepalen. (Bron: Ministerie I&M)

Lees ook:
Mansveld overweegt cassatie tegen uitspraak rechter over EVT
EVT mag blijven varen
CNV is blij met uitspraak dat rederij EVT moet stoppen
EVT: ‘Uitspraak is tegenslag, maar wij gaan gewoon door’
EVT moet veerdienst Terschelling stoppen

Volg TotaalTrans op Twitter