Wanhopige stilte rond actievoerders Greenpeace in Rusland (+ video)

701

Greenpeace heeft nog steeds niets gehoord van haar dertig actievoerders in Rusland. Na het enteren van het Greenpeace-schip de Arctic Sunrise door de Russische Kustwacht, heeft Greenpeace geen contact meer gehad met de actievoerders of de bemanning van het schip.

Geen nieuws van actievoerders Greenpeace in RuslandGreenpeace voerde actie tegen het Russische Gazprom. Gazprom is van plan om samen met het Nederlandse Shell naar olie te boren in de Pechora Zee. Dit is volgens Greenpeace vragen om ongelukken. ‘Niet alleen verkeert het Russische platform Prirazlomnaya in slechte staat, er zijn in de wijde omtrek ook geen schepen te bekennen die noodhulp kunnen verlenen als bijvoorbeeld een olielek ontstaat.’

Naar Moermansk
De Russische kustwacht nam donderdag de controle over de Arctic Sunrise over. Alle bemanningsleden werden vastgehouden in de kombuis van het schip. Op het Greenpeace-schip bevonden zich dertig Greenpeace-actievoerders van achttien verschillende nationaliteiten, onder wie de Nederlandse campagneleider Faiza Oulahsen en een Nederlandse machinist.

Naar verluid wordt de Arctic Sunrise en de dertig actievoerders naar de haven van Moermansk in het noorden van Rusland gesleept. Het schip komt daar op zijn vroegst maandag aan. Daar wordt de bemanning opgevangen door een Greenpeace team.

250.000 mails
Sinds vrijdag staat één actievoerder voor het kantoor van Gazprom in Rusland. Alleen, want in Rusland is protesteren met meer dan één persoon niet zomaar toegestaan. Toch is hij volgens Greenpeace niet alleen. ‘Overal ter wereld protesteerde Greenpeace tegen de brute overname van de Arctic Sunrise. Inmiddels hebben ruim 250.000 mensen een mail naar de Russische ambassade gestuurd waarin ze oproepen de dertig activisten vrij te laten en een eind te maken aan boren op Noordpool.

Stuur ook een mail naar de Russische ambassade

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter