Geen kalfjes op 30 uur durend transport naar Turkije

733

Het ministerie van Economische Zaken zal zich niet inzetten om de export van jonge kalveren naar Turkije mogelijk te maken. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma in antwoord op Kamervragen van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. De voorbereidingen van de diertransportsector om transport van kalfjes vanaf negen weken oud naar Turkije mogelijk te maken, moeten worden gestaakt.

Volgens Dijksma is voor de export van dieren is een gezondheidscertificaat nodig dat tussen Nederland en het betreffende derde land is afgesproken. ‘Nederland heeft geen afspraken over het vereiste gezondheidscertificaat voor de export van mestkalveren naar Turkije en is niet in gesprek hierover met Turkije. Ik zal mij niet actief inzetten voor de export van mestkalveren naar Turkije. Ik ben niet op de hoogte van voorbereidingen van de sector op export van mestkalveren naar Turkije.’

Geen kalfjes op 30 uur durend transport naar TurkijeVerder heeft de staatssecretaris aangegeven dat zij voorstander is van de Europese regelgeving die de transportduur beperkt tot acht uur en zich om die reden niet wil inzetten voor kalvertransporten naar Turkije. De PvdD wil de transportduur beperken tot twee uur.

Ernstig dierenleed
Lange afstandstransporten brengen volgens de Partij voor de Dieren ernstig dierenleed met zich mee. Vrachtwagens worden veelal voller geladen dan is toegestaan en veel dieren hebben tijdens de urenlange tocht geen water en voer tot hun beschikking. De dieren krijgen onvoldoende rust en worden ook bij extreme weersomstandigheden vervoerd. Bij het in- en uitladen en tijdens het transport lopen dieren vaak verwondingen op, zoals botbreuken en verwonde ledematen door beklemming bij het sluiten van laaddeuren.

Negen weken oud
De Partij voor de Dieren vindt dat er zo snel mogelijk een einde moet komen aan lange afstandstransporten. Transport naar Turkije zou betekenen dat dieren Geen kalfjes op 30 uur durend transport naar Turkijeminstens dertig uur op transport zijn. Kalfjes van negen weken oud zijn fysiek niet in staat om zo’n  lange tocht te doorstaan. Daarbij blijkt uit onderzoek van Eyes on Animals (EoA) dat er bij de grens van Turkije/Bulgarije ernstige misstanden bij diertransporten voorkomen. Zo is een geval bekend waarbij een vrachtwagen met runderen zes dagen lang aan de grens heeft moeten wachten in de hitte en zonder voedsel of water.

De omgang met dieren in Turkije laat nog veel te wensen over. Runderen in Turkse slachterijen worden routinematig geslagen, krijgen steken in de ogen, elektrische schokken toegediend of worden aan een poot in de lucht getakeld.

Geen gesleep met dieren
Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren vindt het goed dat er een halt is toegeroepen aan ‘dit onzalige plan van de veehandelaren’. ‘Het moet afgelopen zijn met het gesleep met dieren. Het is onethisch om jonge kalveren 30 uur te vervoeren terwijl ze daartoe zichtbaar niet in staat zijn.’ (Bron: Partij voor de Dieren)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter