Galloo Gent gaat zes Franse marineschepen slopen

1128

GENT – Sloperij Galloo in Gent gaat in totaal zes Franse marineschepen slopen. De eerste twee zijn onlangs in Gent aangekomen. Het gaat om twee torpedobootjagers en vier fregatten.

Galloo Gent sloopt zes Franse marineschepenIn oktober 2014 sleepte het Nederlandse Multraship al een eerste torpedobootjager van Brest naar Gent, de ex-Duperré (2.500 ton). De sloop, die twaalf maanden in beslag neemt, is ondertussen al gestart met het verwijderen van alle schadelijke stoffen.
Eind oktober 2014 kwam de Cdt Rivière aan in de Gentse zeehaven, een fregat goed voor 1.500 ton. Tussen eind dit jaar en eind volgend jaar verwacht Galloo nog vier schepen: de Galissonnière, een destroyer van 2.500 ton, de fregat EV Henri van 1.500 ton en de kleinere fregatten Jean Moulin en de Détroyat, elk goed voor 1.000 ton.

Dertig procent groei

Galloo Gent, het vroegere Van Heyghen Recycling, beschikt over een terrein van tien hectare en met 800 meter kaailengte en een eigen slipway hebben ze de infrastructuur voor verantwoorde scheepssloop. Het bedrijf heeft meer dan 80 jaar ervaring in afbraak en ontmanteling van schepen.

Galloo Gent zag het slopen van schepen de laatste jaren groeien met maar dertig procent groeien. Het sloopt gemiddeld vijftig schepen per jaar, wat zorgt voor 30.000 ton staalschroot. Er is ook een duidelijke verschuiving merkbaar in de soorten sloopschepen. ‘In de jaren ‘90 sloopten we vooral binnenschepen afkomstig uit Europa’, aldus Peter Wyntin. ‘Daarna volgden de vissersboten, onder invloed van de Europese subsidiëring. Tien jaar terug was de Westhinder het eerste schip dat we sloopten voor de Belgische marine. Sinds enkele jaren zien we dat ook meer en meer privébedrijven, waaronder de belangrijkste baggeraars ter wereld (Boskalis, Van Oord, DEME) kiezen voor een verantwoorde afbraak in plaats van een lucratievere, maar desastreuse ontmanteling in Azië. Een 100 meter lang Noors onderzoeksschip en de sleper Gabarus, van het Deense Maersk, die naast de marineschepen wachten op hun laatste reis, illustreren die trend.’ (Bron: Haven Gent)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief