Fruitimporteurs naar Cool Port

773

ROTTERDAM De fruitimporteurs Total Produce en Schrijvershof verplaatsen hun activiteiten naar Rotterdam Cool Port. Grenzend aan de containerterminals kunnen de bedrijven optimaal gebruik maken van reefercontainers.

Cool Port is een uitbreiding van de activiteiten op het gebied van de koel- en vriessector in de Rotterdamse haven. In het 40.000 pallets tellende koel-/vrieshuis wordt een aparte ruimte opgenomen van bijna 8.000 m2 voor value added services, zoals ompakken, sorteren en verpakken met een mogelijkheid tot rijpen van het fruit.

De import- en exportkosten kunnen aanzienlijk dalen doordat de multimodale locatie met rail, barge en short-sea verbindingen in de nabijheid ligt van de grote containerterminals. Het transport van terminal naar opslaglocatie en bijbehorende CO2 uitstoot wordt zo tot een minimum beperkt. Ook vindt de inspectie van de containers plaats op de locatie. Zo kunnen diezelfde containers weer gelijk ingezet worden voor verlading.

Op schema
Deze week ging onder toeziend oog van Hans Kroes, CEO Kloosterboer en Emile Hoogsteden, directeur containers, breakbulk & logistics van het Havenbedrijf Rotterdam de werkzaamheden voor de staalconstructie van Rotterdam Cool Port officieel van start. Hiermee verloopt de bouw van het koel- en vrieshuis op schema. De oplevering staat gepland voor het tweede kwartaal van 2017.
Er wordt naar gestreefd om bij oplevering het BREEAM/NL 4 sterren Excellent certificaat te behalen. Om hieraan te kunnen voldoen wordt er o.a. gebruik gemaakt van LED verlichting en worden zonnepanelen op het dak geplaatst met een vermogen van 12,5 miljoen Watt. Hiermee wordt een aanzienlijk deel van de energievraag wordt opgevangen.

Herontwikkeling Eemhaven
Vanuit de Provincie en de Gemeente is subsidie verleend voor de herontwikkeling voor een groot gedeelte van de Eemhaven. Rotterdam Cool Port is een goede nieuwe invulling voor een deel van het vrijgekomen terrein. De Provincie draagt ook bij aan de infra ontsluiting vanuit het belang voor de Green Ports. Daarnaast heeft het positieve gevolgen voor de werkgelegenheid in het gebied. Kloosterboer is de eerste partij die zich op deze locatie gaat vestigen. Het bedrijf neemt vijf hectare grond af met de mogelijkheid tot uitbreiden in de toekomst. Naar verwachting werken hier vanaf 2017 ongeveer 100 mensen.