FNV wil werknemers Chemicare Finsterwalder onder ede horen

724

FNV Bondgenoten wil (oud)werknemers van transportbedrijf Chemicare/Finsterwalder voor de rechtbank onder ede horen. De vakbond wil zo duidelijk krijgen dat het Estse Finsterwalder AS in de praktijk gewoon volledig door Venlo werd aangestuurd en geleid.

In september gaf het UWV aan Chemicare/Finsterwalder een ontslagvergunning af voor de laatst overgebleven Nederlandse chauffeurs. In de bezwaarprocedure droeg de FNV voor de twaalf chauffeurs en één manager aan dat het werk niet wegviel, maar overgenomen is door chauffeurs van het Estlands dochterbedrijf Finsterwalder. Het UWV volgt volgens de FNV de foute voorstelling van zaken door het transportbedrijf.

‘Onjuist’
Chemicare/Finsterwalder hield volgens de FNV het UWV voor dat Finsterwalder AS gezien moet worden als ieder ander charterbedrijf, inlenend transportbedrijf, welke weleens een rit van FNV wil werknemers Chemicare Finsterwalder onder ede horen Chemicare/Finsterwalder overneemt.

Volgens FNV-bestuurder Henri Janssen is dit een onjuiste weerspiegeling van de werkelijkheid. ‘De Estse chauffeurs worden met personenbusjes vanuit Estland naar Venlo gebracht. De ritten worden vanuit Venlo ook voor de Estse chauffeurs gepland en de Estse chauffeurs maken van het zelfde wagenpark gebruik als hun Nederlandse collega’s. Waar Chemicare/Finsterwalder charterbedrijven alleen enkele ritten aanbieden, plannen ze de Estse chauffeurs volledig in. Men zorgt in Venlo dus ook voor de terug-vrachten van hun Estse chauffeurs.’

Omzeiling ontslagrecht
Chemicare heeft bij de Rechtbank bezwaar gemaakt tegen het horen van getuigen. Maar volgens FNV Bondgenoten zijn de belangen heel groot en is de ontslagvergunning voor de Nederlandse chauffeurs onterecht afgegeven. ‘Alleen door het onder ede horen van getuigen kunnen feiten boven tafel komen. Daarmee kunnen we bewijzen dat Chemicare met deze constructie de Nederlandse arbeidsvoorwaarden en de beschermende werking van het Nederlandse ontslagrecht kon omzeilen. “

Ten koste van echte banen
Minister Asscher heeft al eerder aangegeven dat hij tegen malafide constructies is, met als doel de Nederlandse arbeidsvoorwaarden te omzeilen. FNV Bondgenoten is van mening dat deze constructie zo’n malafide constructie is die ten koste gaat van echte banen, met genoeg zekerheid, waardering en stabiel inkomen.

Rechtbank
De behandeling vindt plaats op vrijdag 3 januari om 13.30 uur voor de Rechtbank te Roermond. (Bron: FNV Bondgenoten)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

Volg TotaalTrans op Twitter