FNV waarschuwt Asscher en UWV voor uitzendbureau AFMB

541

FNV Bondgenoten heeft vandaag een brief aan minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gestuurd om te waarschuwen voor de praktijken van het uitzendbureau AFMB. AFMB is de drijvende kracht achter de ‘Cyprusroute’. Het bureau heeft aangekondigd met een nieuwe constructie te gaan werken die het verbod op de oude schijnconstructie omzeilt.

In een brief die FNV Bondgenoten onder ogen is gekomen, deelt AFMB mee dat het Nederlandse vrachtwagenchauffeurs bij opdrachtgevers van AFMB wil gaan vervangen door Polen, Actie in de Transport woedend over verhaal AFMB LimitedTsjechen, Roemenen en Bulgaren die via Cyprus aan het werk worden gezet in Nederland. Als het aan AFMB ligt, worden de Nederlanders ontslagen. AFMB stelt met deze constructie ‘exorbitante’ kostenbesparingen te kunnen realiseren voor opdrachtgevers.

‘Grens van toelaatbare’
Egon Groen van FNV Bondgenoten vindt dit standpunt van AFMB beneden alle peil. ‘Dit bureautje is heel erg fout en bovendien hardleers. De SVB heeft op ons aandringen eerder duidelijk gemaakt dat we in Nederland niet gediend zijn van dergelijke schijnconstructies. AFMB meent zich te kunnen permitteren de geest van een besluit te kunnen negeren en zoekt weer de grens van het toelaatbare op. De Nederlandse werkgelegenheid dreigt op deze manier te worden verdrongen. Bovendien straalt het foute gedrag van AFMB af op bedrijven die wel op een eerlijke manier willen concurreren in deze branche.’

Onmogelijk maken
FNV Bondgenoten vraagt minister Asscher om het UWV te instrueren alert te zijn en om de beleidsregels rond ontslag strikt toe te passen, mocht het UWV worden geconfronteerd met deze constructie. Bovendien vraagt de bond aan de minister om contact te zoeken met zijn collega’s in Polen, Tsjechië, Roemenië, Bulgarije en Cyprus om ook deze schijnconstructie hoe dan ook onmogelijk te maken. (Bron: FNV)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

Volg TotaalTrans op Twitter