FNV voert actie bij Heisterkamp

523

OLDENZAAL – Vakbond FNV Transport en Logistiek voert sinds maandagmorgen vier uur actie bij transportbedrijf Heisterkamp in Oldenzaal. Afgelopen week werd volgens de vakbond een van de Nederlandse chauffeurs op non actief gesteld en ontslag aangezegd zonder geldige reden. ‘Nu is de maat vol voor de chauffeurs’, meldt FNV-bestuurder Edwin Atema. ‘Ze zijn het zat over hoe de Nederlandse en ook de buitenlandse collega’s behandeld worden.’

FNV voert actie bij HeisterkampTientallen collega’s tekenden een petitie waarin ze de directie oproepen hun collega weer aan het werk te zetten en de cao na te leven. Volgens de FNV zet Heisterkamp op grote schaal Oost- Europese chauffeurs in tegen buitenlandse loon en arbeidsvoorwaarden. Dit zet de werkgelegenheid van de Nederlandse chauffeurs onder druk en zorgt voor oneerlijke concurrentie in de transportsector.

Geschrokken

Met pamfletten in veertien talen worden de buitenlandse collega’s geïnformeerd over hun rechten. In de korte tijd dat FNV aan de poort van het bedrijf staat reden tientallen chauffeurs uit. Chauffeurs uit Polen, Letland, Slowakije en Duitsers met Nederlandse vrachtauto’s. ‘Hoewel de auto’s van het bedrijf rood-wit-blauw zijn hebben deze chauffeurs buitenlandse lonen. We zijn geschrokken hoe het er bij dit bedrijf aan toe gaat. Er reden zelfs vrachtwagens de poort uit waarvan de verlichting niet eens werkte.’

In verband met het overtreden van de cabotageregels heeft FNV de Inspectie Leefomgeving en Transport van de wet openbaarheid bestuurd recent verzocht inspectierapporten openbaar te maken.

Niet op de hoogte

Ook gistermiddag waren vakbondskaderleden in de regio Rotterdam op pad om in gesprek te gaan met de buitenlandse chauffeurs van Heisterkamp. ‘Niet een van de chauffeurs waarmee de vakbondsleden spraken was op de hoogte van het in Nederland geldende cao loon. FNV wil dat Heisterkamp nog voor de middag verklaard de cao vanaf vandaag getrouwelijk na te zullen leven, dit aan gaat tonen en chauffeurs, voor zover van toepassing nabetalingen te zullen doen.’ (Bron: FNV)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief