FNV stuurt PostNL ultimatum

739

AMSTERDAM – De onderhandelingen tussen FNV en PostNL over het in dienst nemen van zelfstandige pakketbezorgers dan wel het verhogen van de tarieven die zij krijgen, zijn vastgelopen. FNV heeft PostNL maandag een ultimatum gestuurd. Het ultimatum loopt donderdag 12:00 uur af. Als PostNL voor die tijd niet ingaat op de eisen van de pakketbezorgers worden acties en stakingen niet uitgesloten.

PostNL komt met bezorgservice voor online boodschappenEen pakketbezorger bij Post.NL verdient minder dan het minimumloon als hij zich enigszins zou willen verzekeren tegen ziekte en een zelfde pensioen zou opbouwen als een pakketbezorger in loondienst.

Geschil

De FNV eist, namens de pakketbezorgers, dat zij in loondienst komen in schaal 3, maar PostNL biedt schaal 2. Het verschil hiertussen kan oplopen tot zo’n 200 euro. De bezorgers die zelfstandig blijven, kunnen van PostNL 1.100 euro bruto per week  krijgen in plaats van de 1.000 euro die ze nu verdienen. FNV wil dat ze een uurtarief gaan krijgen van 29,65 in plaats van een vast bedrag per week. FNV onderhandelaar Reinier Stroo: ‘Een subcontractor kan nu pakketten bezorgen tot ‘ie een ons weegt. 40, 50 of 60 uur per week, voor de inkomsten maakt het niet uit. We willen een uurtarief afspreken beneden welk geen inhuur plaatsvindt maar sprake is van werknemerschap; een einde aan de concurrentie op kosten tussen werknemers en de subcontractors dus. Onder andere op dat fundamentele punt zijn we het met PostNL oneens. En de bezorgers ook. Dat is op een bijeenkomst met ruim 250 bezorgers afgelopen zondag wel gebleken.’

Sociaal fonds

De pakketmarkt maakt vooral gebruik van zogenoemde subcontractors (subco’s). Terwijl grote opdrachtgevers als Bol.com, Zalando en Wehkamp adverteren met ‘gratis bezorging’ en ‘gratis retour’, betalen zij de prijs door een eigen risicoperiode en onvolledige tegemoetkoming bij ziekte, geen recht op ww, geen ontslagbescherming en geen pensioen. Omdat ze weinig of geen belasting betalen, kunnen ze ook geen gebruik maken van hypotheekrenteaftrek. Als ze hun zelfstandigenaftrek gebruiken, waar die voor bedoeld is, voor verzekering en oudedagsvoorziening, dan komen ze onder het minimumloon uit.

Reinier Stroo, bestuurder FNV Transport en Logistiek: ‘Als een pakketje 50 cent duurder wordt, houdt een subcontractor evenveel over als zijn collega in loondienst en komt er een einde aan de concurrentie op arbeidskosten. Nu zitten veel pakketbezorgers in financiële problemen door deze werkwijze. We willen dat PostNL een sociaal fonds opricht om mensen die hierdoor in de problemen zitten te helpen.’

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief