FNV houdt startmanifestaties voor acties in het wegvervoer

815

FNV Bondgenoten houdt maandag 7 april op verschillende plekken in Nederland een startmanifestatie voor acties in het wegtransport. De onderhandelingen over een nieuwe cao in de transport en logistiek zitten volgens de vakbond helemaal vast.

‘De werkgevers willen helemaal niks’, schrijft FNV-onderhandelaar Egon Groen. ‘Geen loonsverhoging; geen maatregelen om verdringing tegen te gaan. Steeds meer chauffeurs en warehousemedewerkers zitten werkloos thuis. Voor wie nog wel werk heeft wordt alles duurder, maar een loonsverhoging zit er volgens de werkgevers niet in. Ondertussen concurreren FNV roept op massaal naar cao bijeenkomsten te komenze elkaar kapot en is de opdrachtgever de lachende derde. Iedereen in de sector heeft het er over. Het is genoeg geweest. Er moet nu iets gebeuren.’

Acties
Zaterdag 15 maart stemden de leden van de vakbonden het cao-bod van de werkgevers af en besloten massaal dat het tijd wordt om actie te voeren. De werkgevers willen immers helemaal niet meer met ons praten, dus we zullen een goede cao moeten afdwingen.

‘Op maandag 7 april is de aftrap van ons actietraject’, vertelt Groen. ‘Dan laten we weten wat we de komende maanden allemaal gaan doen. Na deze startbijeenkomst zullen we de acties langzamerhand gaan opvoeren.’

Werken en toch komen
Ook chauffeurs die moeten werken, kunnen volgens FNV Bondgenoten toch komen. ‘We hebben werkgeversorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) een ultimatum gestuurd, waarin staat dat haar leden rekening moeten houden met acties, waaronder stakingen en werkonderbrekingen. Dit betekent dat je als lid van FNV Bondgenoten mee kunt doen aan acties van de bond als je werkgever lid is van TLN, KNV of VVT, ook onder werktijd. Je valt dan onder de bescherming van je stakingsrecht en ontvangt van ons een stakingsuitkering van 58 euro netto. Jouw collega’s die lid worden tijdens de actie krijgen ook een uitkering, maar tekenen een verklaring dat ze twee jaar lid blijven. De meeste werkgevers zijn lid van een van deze werkgeversorganisaties. Zij hebben dus invloed op het standpunt van TLN.’

Meedoen
Het is wel zo netjes aan je werkgever te laten weten dat je op 7 april niet komt werken, maar staakt. Stuur een mailtje naar transport@bg.fnv.nl en je ontvangt van de FNV een voorbeeldbriefje dat je aan je werkgever kunt geven of sturen. Je valt dan op 7 april onder de rechtsbescherming van de bond en ontvangt van ons een stakingsuitkering van 58 euro netto. Wil je hier meer over weten? Bel naar: 030-2637560. Is je werkgever geen lid van werkgeverorganisatie Transport en Logistiek Nederland, dan raden we je aan ook even met bovenstaand nummer te bellen.

Of je er nu wel of niet bij bent op 7 april, als je de komende maanden mee wilt doen aan de acties van chauffeurs, warehousemedewerkers en andere collega’s in de sector Transport en Logistiek kun je je bij ons aanmelden. Stuur een mailtje met je naam, je 06-nummer, je woonplaats en het bedrijf waar je werkt naar: transport@bg.fnv.nl Ben je werkzoekend? Ook dan kun je je aanmelden.

Verzamelen
De FNV roept iedereen op 7 april om 10.00 uur te verzamelen op de volgende locaties voor vertrek naar de plaats van de manifestatie:
– Beverwijk: Parking aan afslag 8 Bazaar Beverwijk aan A9 richting Utrecht
– Nunspeet: Routiers restaurant A28 richting Utrecht
– Arnhem: Shell A12 tussen knooppunt Waterberg en Grijsoord richting Utrecht
Gilze (Tilburg): van der Valk aan de A58 tussen Gilze en Bavel richting Utrecht
–    Rotterdam Albrandswaard: Routiers Restaurant Willem Barentszstraat 1a, 3165 AA Rotterdam Waal-haven. (Bron: FNV)

Volg TotaalTrans op Twitter