FNV: ‘15 maart bijeenkomsten over mislukte onderhandelingen’

511

De FNV houdt 15 maart vier cao-bijeenkomsten. Onderhandelaar Egon Groen meldt dat de sectorraad Transport en Logistiek van de FNV het loonbod van werkgeversorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) unaniem af.

De vakbonden FNV en CNV meldden eerder al dat de werkgevers met het schrappen van het cao-overleg aansturen op acties in het beroepsgoederenvervoer. TLN schrapte het overleg TLN staakt onderhandelingen over cao na gevoel van onveiligheidomdat de onderhandelaars bang zijn dat actievoerende chauffeurs opnieuw de onderhandelingen verstoren. Dat gebeurde ook tijdens het overleg op maandag 10 februari. TLN geeft aan de veiligheid van de werkgeversdelegatie niet te kunnen garanderen. Tegelijk herhaalde TLN dat er geen loonsverhoging betaald gaat worden.

‘Geen respect’
Met de mededeling dat de werkgevers geen loonsverhoging willen betalen, geeft TLN volgens CNV-onderhandelaar Tjitze van Rijssel aan zich niets aan te willen trekken van de looneis van drie procent die de vakbonden hebben geëist. ‘De toezegging van de werkgevers om volgende week dinsdag het cao-overleg voort te zetten, blijkt dus niets waard. De werkgevers lijken hiermee bewust aan te sturen op acties van werknemers. Met de brief geven transportwerkgevers een verkeerd signaal aan de chauffeurs. Dit getuigt niet van respect voor de mensen die dag en nacht op pad zijn om goederen te vervoeren.’

Uitlokken
Onderhandelaar Egon Groen van FNV Bondgenoten vindt het erop lijken dat de werkgevers acties van de werknemers willen uitlokken. ‘Het eerste wat wij nu gaan doen is de ontstane situatie met onze kaderleden bespreken. Ook gaan we voorstellen om op de kortst mogelijke termijn cao-bijeenkomsten te organiseren voor werknemers.’
CNV Vakmensen bespreekt komende week de situatie eerst met de kaderleden. ‘Daarna gaan we bijeenkomsten organiseren voor alle werknemers in het beroepsgoederenvervoer.’ (Bron: FNV)