FNV Havens stuurt ultimatum aan Ovet

522

FNV Havens heeft dinsdag een ultimatum gestuurd aan Ovet uit Terneuzen. Als het kolenoverslagbedrijf, met zo’n 100 werknemers, niet voor dinsdag 2 april 7:00 uur op de cao-eisen van de werknemers ingaat, sluiten zij acties niet uit.

Sinds november 2013 onderhandelt FNV Bondgenoten met Ovet over een nieuwe cao. De bond eist een cao met een looptijd van twee jaar. ‘De cao bij Ovet liep al af in januari 2013’, vertelt FNV Havens stuurt ultimatum aan OvetFNV-bestuurder Cees Bos. ‘De werkgever kwam met voorstellen die meer flexibiliteit eisen van de werknemers, zonder dat daar ook maar iets tegenover stond. Zo moesten de mensen uit Terneuzen in Vlissingen gaan werken. De extra reistijd kwam voor eigen rekening.’

Eisen werknemers
De werknemers van Ovet willen een loonsverhoging van drie procent over 2013 en 2014 en een werkgelegenheidsgarantie voor vijf jaar (ingaande januari 2014) voor alle medewerkers die een contract voor onbepaalde tijd hebben. Uitzondering hierbij is als sprake is van disfunctioneren van een werknemer of als de werkgever te maken krijgt met een flinke daling van het jaarvolume.

Acties
Ovet wil niet ingaan op de eisen van de werknemers. Het bedrijf heeft volgens Bos sinds 2010 enorme winsten geboekt. ‘Het staat er dus heel goed voor en de werknemers willen daar nu ook eens van meeprofiteren. De werkgeversvoorstellen zijn door de werknemers bijna unaniem afgewezen. We zijn nu uitonderhandeld. We hopen dat de werkgever tot inkeer komt. Als Ovet dit ultimatum laat verlopen, sluit ik acties niet uit. De werknemers hebben al aangegeven bereid te zijn tot acties over te gaan.”

Ovet
Ovet is een kolenoverslagbedrijf dat zich bezig houdt met het lossen van schepen met kolen en deze kolen verladen naar andere bestemmingen, waaronder elektriciteitscentrales. Het is gevestigd in Terneuzen en heeft terminals in zowel Vlissingen als Terneuzen. Bij Ovet werken ongeveer honderd werknemers.  (Bron: FNV/Foto: Ovet)

Volg TotaalTrans op Twitter