FNV: ‘Brink’s maakt misbruik van komst Geldservice Nederland’

841

De cao-onderhandelingen bij Brink’s verlopen uiterst moeizaam. In de vierde overlegronde zijn door Brink’s voorstellen neergelegd die nog meer verslechteringen inhouden dan bij de vorige drie ronden. Volgens FNV Bondgenoten misbruikt Brink’s het toekomstbeeld met de komst van Geldservice Nederland (GSN), een samenwerkingsverband van Rabobank, ING en ABN Amro op het terrein van geldverwerking en -transport.

Brink’s is een internationaal bedrijf dat zich bezighoudt met geld- en waardetransport en het beheer van pinautomaten. Bij Brink’s Nederland werken zo’n 800 mensen verspreid over zeven vestigingen. Brink’s dreigt met verlies van werkgelegenheid als de vakbonden hun leden niet bewegen in te leveren.

Verder uitgekleed
Dachten de vakbonden nog dat Brink’s naar de voorstellen van de werknemers zou kijken, op 14 juni bleek Brink’s zijn eigen voorstel nog verder uit te kleden voor zijn werknemers. Meindert FNV: ‘Brink’s maakt misbruik van komst Geldservice Nederland’Gorter, bestuurder van FNV Bondgenoten: ‘Het is echt ongelooflijk. Was er in de derde ronde nog ruimte voor een structurele loonsverhoging van 2 procent per 1 april, deze is in de vierde ronde compleet verdwenen. Wel is er voor het inleveren van 13 roosterdagen, lees 38 uur per week gaan werken, een eenmalige uitkering in 2013 en 2014 van 750 euro. Onze reactie was of Brink’s überhaupt wel een cao met ons wíl afsluiten? Eerder valt te denken dat Brink’s aanstuurt op een conflict. Zeker als je bedenkt dat Brink’s nog eens benadrukt dat het geen baangarantie kan bieden.’

Ongepast
Volgens Gorter zijn de door Brink’s voorgestelde verslechteringen van de arbeidsvoorwaarden volkomen ongepast. ‘Even voor de duidelijkheid: we hebben hier te maken met een werkgever die winst maakt. Een werkgever die winst maakt en aan de vakbonden vraagt om met creatieve oplossingen te komen die passen bij bedrijven die zwaar worden getroffen door de crisis. Dit zijn bedrijven die tijdelijke maatregelen moeten nemen om te blijven bestaan. Dat een directie van een winstgevend bedrijf zich vergelijkt met bedrijven die daadwerkelijk bijna omvallen door een crisis en te maken hebben met een lege orderportefeuille, is bijna beschamend.’

Tussen 4 en 11 september bezoeken de vakbonden FNV Bondgenoten en CNV alle locaties van Brink’s om de mening van hun leden te peilen.

Meer vakbondsnieuws:
FNV bezoekt logistieke bedrijven waar de bond niet welkom is
Cao onderhandelingen CEVA Logistics lopen vast


‘DSV gaat helemaal niet voor behoud van werkgelegenheid’
Werknemers ECT akkoord met 5-jarige cao
‘Hongaarse vrachtwagenchauffeur rijdt voor 1,60 euro per uur’