Flevoland wil grond kopen voor containerterminal Flevokust

423

De provincie Flevoland wil voor vijf miljoen euro grond van de gemeente Lelystad kopen voor de containerterminal Flevokust. Deze terminal is volgens de provincie van groot belang voor het versterken van de economie en de werkgelegenheid. Ook wil de provincie geld lenen aan de gemeente Lelystad tegen een gunstige rente, zodat het project Flevokust van start kan gaan.

Haven Amsterdam stopt met binnenvaarthaven LelystadHet Havenbedrijf Amsterdam trok zich begin september terug uit het project Flevokust, de ontwikkeling van een nieuwe haven bij Lelystad voor de binnenvaart met bijbehorend bedrijventerrein.

Kansen pakken
Gedeputeerde Appelman vindt dat de ontwikkeling van Flevokust snel moet starten, anders is de kans groot dat er elders in de regio, buiten Flevoland, een ander overslaghaveninitiatief wel tot ontwikkeling komt. ‘We moeten nu onze kansen pakken. De condities voor de ontwikkeling van Flevokust zijn de afgelopen jaren nog nooit zo gunstig geweest. Er is zicht op bijna € 10 miljoen euro aan subsidie van het rijk en Europa. Deze kans voor de economie, de bereikbaarheid en werkgelegenheid van Flevoland mogen we niet laten lopen. Daarom maakt de provincie de realisatie van de terminal alvast mogelijk.’

Containerterminal
De provincie gaat de gronden na aankoop verkopen of verpachten aan een exploitant van de terminal. Daarmee loopt de provincie alvast vooruit op de komst van een exploitant van de terminal en wordt de periode totdat een exploitant aan de slag gaat overbrugd.

Naast de aankoop van de grond voor de containerterminal wil de provincie de gemeente Lelystad geld lenen tegen het aantrekkelijke rentepercentage van 2%. Eerder was sprake van een samenwerking met drie partijen, waaronder het Havenbedrijf Amsterdam. De betrokkenheid van de provincie bestond toen uit een algemene participatie in een BV-constructie met 5 miljoen euro. Dit wijzigt nu. Met de aankoop van de grond maakt de provincie de realisatie van de containerterminal direct mogelijk.

Juiste locatie
Diverse recente onderzoeken tonen aan dat Lelystad de perfecte locatie is voor een multimodale overslaghaven. Ook de markt geeft aan dat Flevokust de juiste locatie is voor realisatie van een containerterminal. Gesprekken met marktpartijen bevestigen dat er diverse potentiële exploitanten zijn voor de terminal. Daarnaast laat marktonderzoek naar lokale ladingstromen een positief beeld zien. Verschillende partijen hebben ondertussen bovendien een intentieovereenkomst getekend om hun lading via Flevokust te verschepen. ‘Alle signalen staan op groen’, zegt Appelman. ‘Ik ben er van overtuigd dat Flevokust een succes gaat worden.’

Provinciale Staten besluiten begin 2014 over het voorstel van Gedeputeerde Staten.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter