Flanders Logistics-consulenten besparen kosten en CO2-uitstoot

799

De inzet van Flanders Logistics-consulenten in bedrijven haalt veelbelovende resultaten. Ze zorgen voor een potentiële kostenbesparing van gemiddeld acht procent op de logistieke kosten en een winst van negen procent op de uitstoot van CO2. Dat vertaalt zich in een winst van meer dan 6 miljoen euro voor de huidige deelnemende bedrijven en een CO2-reductie van 2600 ton.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits heeft die eerste resultaten bekend gemaakt bij Ecover in Malle. Sinds 8 maanden zijn de Flanders Logistics-consulenten besparen kosten en CO2-uitstootlogistieke consulenten aan de slag. Zowat alle deelnemende bedrijven zijn lovend over het werk van de consulenten. Zeventig projecten zijn al afgerond. De bedrijven zetten de adviezen op korte termijn om in de praktijk.

Logistics-consulenten
Sinds juni 2013 geven de consulenten kleine en middelgrote bedrijven concreet en gratis advies over hun logistieke activiteiten. Dit advies gaat over samenwerking met andere bedrijven, over een betere rittenplanning of een betere bundeling van het goederenvervoer. Transport kan ook uitbesteed worden. Een magazijn- of netwerkanalyse biedt dan weer mogelijkheden om verpakkingen en ladingen efficiënter aan te pakken. Soms betekent een verschuiving van goederenvervoer richting spoor of binnenvaart een meerwaarde.

Bij elke case vertrekt de consulent vanuit de goederenstroom van het bedrijf in kwestie en niet vanuit het vervoermiddel. Indien enkel wegvervoer mogelijk is, dan streven ze ook daar naar de nodige verbeteringen om bijvoorbeeld leegtransporten of halve beladingen te vermijden. De doelstellingen bij elk project zijn kostenreductie en CO-reductie. Het is bovendien belangrijk dat de bedrijven de adviezen gemakkelijk kunnen toepassen.

Veelbelovend
In 2013 bezochten Flanders Logistics-consulenten 407 bedrijven. Gemiddeld zegt meer dan 1 op de 3 bedrijven toe voor een verkennend gesprek. Na dat gesprek wordt er in 6 op de 10 van de gevallen ook effectief een project opgestart met het opzetten van een quickscan van de logistieke activiteiten van het bedrijf in kwestie. Dit brengt het aantal opgestarte projecten met de bedrijven voor 2013 op 85, waarvan er 70 intussen werden afgerond.

De geformuleerde adviezen van de 70 projecten komen neer op een totale mogelijke kostenbesparing van meer dan 6 miljoen euro, ofwel gemiddeld 8% van de logistieke kosten. Naast kostenbesparingen betekenen de adviezen ook milieubesparingen. De 70 projecten staan in voor een CO-reductie van 9% of een daling van 2.595 ton CO.

Ecover
Toen Ecover, een  producent van ecologische was- en schoonmaakmiddelen, de toevoer van zijn inkomende goederen wilde verbeteren heeft het daarvoor een beroep gedaan op de Flanders Logistics-consulenten. Samen hebben ze een nieuw transportproces bepaald. Vroeger leverden de leveranciers elk apart hun producten bij Ecover af. Op aanraden van de consulenten worden de goederen binnenkort geleverd aan een centrale dienstverlener, die de goederen bundelt en in volle vrachten levert aan Ecover. Op deze manier worden er enkel volle vrachten naar Ecover vervoerd vanuit het depot van de centrale dienstverlener en daalt het aantal ‘lege kilometers’. Ecover was verrast te vernemen dat door deze aanpassingen in het aanvoersysteem er een CO2 besparing van 12% gerealiseerd kon worden. Dit was voor hen de drijfveer om het nieuwe systeem snel toe te passen. (Bron: Hilde Crevits)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van TotaalTrans

Volg TotaalTrans op Twitter