Files zijn de grootste hindernis voor verladers in 2013

377

Files bezorgden ondernemers het afgelopen jaar de meeste kopzorgen bij het vervoer van hun goederen. Dit blijkt uit een inventarisatie van EVO. De verladersorganisatie bestempelt de filedruk daarom als ‘de goederenstrop van 2013’.

Uit de recessie, in de fileEVO heeft dit jaar voor het eerst een top-10 gemaakt van hindernissen die ondernemers de meeste zorgen geven bij het vervoer van hun goederen. EVO wil deze hindernissen, die de goederenstroom over de weg, het water, het spoor en door de lucht vertragen, in 2014 wegnemen of terugdringen.

Investeren
De filedruk op de Nederlandse wegen stond de goederenstroom van ondernemers in 2013 het meest in de weg, met als gevolg een schadepost van ruim 800 miljoen euro. De files zorgden er bijvoorbeeld voor dat vrachtauto’s kilometers moesten omrijden. Soms moesten bedrijven ook meer vrachtauto’s inzetten. Volgens EVO moet het kabinet in 2014 dan ook gericht investeren in meer capaciteit en slimmer gebruik van de Nederlandse infrastructuur.

Vertraging
Op de tweede plaats staat de bevoorrading van winkels in binnensteden. Dit is onnodig tijdrovend door een wirwar aan regels, met als gevolg ruim 500 miljoen euro aan schade voor ondernemers. Op de derde plaats staan verouderde douaneprocedures. Die vertraagden de internationale goederenstroom aanzienlijk, bijvoorbeeld door dubbele controles van overheidsdiensten aan de grens. Dit kost bedrijven duizend euro per container per dag. Wel neemt deze ergernis in 2014 wellicht af, omdat de WTO in december een akkoord sloot dat veel van deze hindernissen wegnam.

De top-10 van 2013:

  1. Files
  2. Wirwar regels bevoorrading winkels binnensteden
  3. Verouderde douaneprocedures
  4. Verschillende nationale btw-regels in de EU
  5. Binnenvaartacties in België
  6. Restricties import aardappelen en export zuivelproducten Rusland
  7. Onenigheid in Europa over maten en gewichten vrachtauto’s
  8. Winkelcentra te krap voor vrachtauto’s
  9. Onduidelijkheid over afleveradres goederen
  10. Oude bruggen over Twentekanaal (Bron: EVO)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

Volg TotaalTrans op Twitter