ExxonMobil investeert één miljard in raffinaderij Antwerpen

570

De Amerikaanse oliegigant ExxonMobil gaat meer dan één miljard dollar investeren in zijn raffinaderij in de Antwerpse haven. Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen is bijzonder blij met de beslissing.

De raffinaderij in Antwerpen behoort binnen ExxonMobil tot de top als het gaat om kosten- en energie-efficiëntie. Met de nieuw te bouwen installatie zal ExxonMobil zware, hoogzwavelige restolie omzetten in schonere olieproducten en transportbrandstoffen zoals gasolie voor de scheepvaart en diesel. Op die manier versterkt ExxonMobil zijn productaanbod in Antwerpen en zijn concurrentiepositie wereldwijd.

ExxonMobil investeert één miljard in raffinaderij AntwerpenTwee miljard

De raffinaderij in Antwerpen van Esso België, een divisie van ExxonMobil, heeft een productiecapaciteit van ongeveer 320.000 vaten per dag en is sinds 1953 in bedrijf.

Het is overigens niet de eerste keer dat ExxonMobil beslist om zijn plant in Antwerpen te versterken door te investeren in innovatieve technologieën. Het afgelopen decennium investeerde het Amerikaanse concern meer dan twee miljard dollar in Antwerpen om te kunnen voldoen aan de Europese vraag naar brandstoffen en andere olieproducten.

De zoveelste

De investeringen van ExxonMobil in de Antwerpse haven zijn volgens het Havenbedrijf de zoveelste in een investeringsreeks die de olie- en chemische sector de jongste jaren in de Antwerpse haven heeft gedaan. ‘Als belangrijke geïntegreerde petrochemische cluster beschikt de haven van Antwerpen over heel wat troeven om industriële activiteiten uit te bouwen tot renderende investeringen. De investeringsbeslissingen van bedrijven als Total, Praxair, Evonik Industries tonen dat de chemiesector sterk gelooft in de unieke multifunctionele koers die de haven vaart. De Antwerpse haven is niet alleen het belangrijkste knooppunt van het West-Europese pijpleidingennetwerk, dankzij haar strategische ligging in het hart van de Europese productie- en afzetmarkt biedt de haven bedrijven een uitstekend georganiseerd logistiek platform met tal van transportmogelijkheden naar het achterland. Daarenboven is de haven van Antwerpen ideaal geschikt voor het aanvoeren van grondstoffen en het beleveren van overzeese markten.’ (Bron: Havenbedrijf Antwerpen)

Bekijk alle foto’s van de Oranjegekte in transport en logistiek in het Oranjealbum

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief